امام حسن عسکری (ع) برای حفظ آرمان مقدّس حفظ اسلام، همواره با شیعیان تماس داشت، و در همه جا نمایندگانش حضور داشتند، و نامههای آن حضرت همواره به آنها میرسید.
به گزارش بهداشت نیوز فردا هشتم ربیع الاول سالروز شهادت جانسوز امام حسن عسکری علیه السلام است. امام حسن عسکری علیه السلام در سال ۲۳۲ هجری قمری، چشم به جهان گشود. پدر بزرگوار ایشان، امام علی بن محمدالهادی علیه السلام و مادرشان بانویی زاهد و پارسا به نام حدیثه است. ایشان در سن ۲۲ سالگی و پس از شهادت مظلومانه امام هادی (ع)، به مقام امامت رسیده و عمر پربرکت خویش را صرف هدایت شیعیان نمودند. در حالی که شرایط جامعه اسلامی، شرایط بسیار ویژه و پیچیدهای بود مملو از فتنهها و جریانات و فرقههای انحرافی.
سیره امامان (علیه السلام) ابعاد گوناگونی دارد و یکی از ابعاد مهم زندگی آنها دفاع از حریم حرمت عقاید، معارف و فرهنگ اسلام ناب بوده است. اهل بیت در این رهگذر کوشش فراوان کردند، حتی در سختترین اوضاع، در برابر تحریف گران و راهزنان طریق عقیده میایستادند، و به عالمان شیعه تأکید میورزیدند که در حفظ مرزهای عقاید و فرهنگ اسلام سر از پا نشناسند، و تا آخرین توان بکوشند، تا آنجا که امام باقر علیه السلام فرمود: «عُلماءُ شیعَتِنا مُرابِطُونَ فِی الثَّغْرِ الّذی یَلِی اِبْلیسُ وَ عَفارِیتُهُ یَمْنَعُونَهُمْ عَنِ الْخُروُجِ عَلی ضُعَفاء شِیعَتِنا، وَ عَنْ اَنْ یَتَسَلَّطَ عَلَیهِمْ اِبْلیسُ وَ شِیعَتُهُ النَّواصِبُ، اَلا فَمَنْ اِنْتَصَبَ کانَ اَفْضَلُ مِمَّنْ جاهَدَ الرُّومَ والتُّرْکَ والْخَزَرَ اَلْفَ اَلْفَ مَرَّةٍ لاَنَّهُ یَدْفَعُ عَنْ ادیانِ مُحِبّینا وَ ذلِکَ یَدْفَعُ عَنْ ابْدانِهِمْ؛ دانشمندان پیروان ما همانند مرزدارانی هستند که در برابر ابلیس و لشکرهایش صف کشیدهاند، و از حمله آنها به شیعیان ما که توانایی دفاع از خود را ندارند جلوگیری میکنند، و نیز از تسلّط ابلیس و پیروان ناصبی او بر آنها جلوگیری مینمایند. آگاه باشید ارزش آن دانشمندان شیعه که چنین خود را در معرض دفاع قرار دادهاند، هزار هزار بار بالاتر از سپاهیانی است که در برابر هجوم دشمنان اسلام از کفّار و روم و ترک و خَزَر، پیکار مینمایند. زیرا دانشمندان شیعه نگهبانان عقاید و فرهنگ اسلام، و مدافع دین دوستان ما هستند، در حالی که مجاهدان، حافظ مرزهای جغرافیایی می باشند».
امام حسن عسکری علیه السلام چه در عصر پدر، و چه در دوران شش ساله امامت خود علاوه بر طاغوت ستیزی، همواره با فرقههایی که به نام اسلام، اسلام ناب را تحریف میکردند مبارزه میکرد، و به طور مکرّر در مورد خطر آنها به شیعیان خود هشدار میداد. آن حضرت در این راستا، بسیار کوشید، و با موضع گیری های قاطع در برابر آنها، به افشاگری پرداخت و از گسترش افکار نادرست آنها جلوگیری کرد، چرا که وجود آنها سدّ بزرگی فرا راه تعمیق و گسترش در رشد اسلام ناب بود، و از سوی دیگر باعث تقویت دشمنان و طاغوتها میشد و در نتیجه آب به آسیاب دشمن میریخت.
امام علیه السلام در مدّت شش سال امامت خود، با سه طاغوت رو به رو بود، معتزّ عبّاسی؛ مهتدی و معتمد، در این مدّت به سبب پاسداری از اساس تشیّع و ارکان اسلام، از گزند آن یاغیان خودکامه، همواره با آنها درگیر بود، از این رو، آن حضرت و یارانش همیشه در زندانهای مختلف تحت شکنجههای طاقت سوز قرار داشتند، و در خطر و خفقان بسیار شدید بودند، به طوری که در مورد امام حسن عسکری علیه السلام نیز همچون جدّش امام کاظم علیه السلام گفته میشد: «لا یَزالُ یَنْتَقِلُ مِنْ سِجْنٍ إلی سِجْنٍ؛ همواره از زندانی به زندان دیگر، منتقل می شد». معتزّ عباسی رسماً به مأمور جلاّدش سعید حاجب، چنین فرمان داد: «اُخْرُجْ اَبا مُحَمَّدٍ اِلَی الْکُوفَةِ ثُمَّ اضْرِبْ عُنُقَهُ فِی الطّریق؛ ابومحمد (حسن عسکری) را به سوی کوفه بیرون ببر و در مسیر راه (در جای خلوت) گردنش را بزن». امام حسن عسکری علیه السلام در عصر خلافت معتمد عباسی مدتی در زندان صالح بن وصیف بود.
راز آن همه فشارها، و آن همه زندانی شدنها و سرانجام مسموم شدن و شهادت امام علیه السلام چیزی جز این نبود که آن حضرت در حراست و حفظ اسلام از دستبرد تحریفها و گزند طاغوتها، تا آخرین توان خود میکوشید، و سرانجام جانش را در این راه فدای اسلام کرد. امام حسن عسکری (ع) برای حفظ این آرمان مقدّس، همواره با شیعیان تماس داشت، و در همه جا نمایندگانش حضور داشتند، و نامههای آن حضرت همواره به آنها میرسید. ارتباط شیعیان با نمایندگان مخفی او برقرار بود. از سوی دیگر مطابق روایات بسیار، همه مسلمانان میدانستند که حضرت قائم (عج) درهم کوبنده کاخ طاغوتها، و احیاگر آئین ناب اسلام، از نسل آن حضرت است. از این رو، نسبت به او احساس خطر بیشتری میکردند. محدّث قمی در این باره مینویسد: «سه نفر از خلفای عبّاسی تصمیم بر کشتن امام حسن عسکری علیه السلام گرفتند، زیرا به آنها خبر رسیده بود که حضرت مهدی (عج) از صلب او ظاهر می شود».
منبع: مهر
source