۱۷:۳۷ – ۱۶ مهر ۱۴۰۳
به نقل از شورای عالی انقلاب فرهنگی، حجت الاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه در دیدار با اعضای انجمن عکاسان انقلاب و دفاع مقدس اظهار کرد: کار هنری عکاسان و فیلمبرداران در دوران دفاع مقدس، اهمیتی کمتر از کار رزمندگان اسلام ندارد. در واقع، این آثار هنری بودند که کار و پیام دفاع مقدس را جاودانه کردند.
وی عنوان کرد: با گذشت بیش از ۴۰ سال در حوزه هنر انقلاب و بهویژه دفاع مقدس بسیار کمکاری کردهایم. سندهای راهبردی تاامروز در حوزههای مختلف هنری، مانند موسیقی و صنایع دستی، تدوین شده، اما سندی جامع در حوزه هنر انقلاب، بهخصوص عکاسی دفاع مقدس، هنوز تدوین نشده است. لازم است این کار بهسرعت انجام شود و عکاسی دفاع مقدس بهعنوان بخشی از سند هنر انقلاب اسلامی تدوین شود.
وی با استناد به مطالعات خود در زمینه حکمت و معماری افزود: یکی از نکات جالب در این زمینه، ارتباط ریاضیات با موسیقی است. در حکمت ما، موسیقی جزو علوم ریاضیات محسوب میشد. در تقسیمبندی حکمت نظری، ریاضیات که شامل حساب، هندسه، هیئت و موسیقی است، زیرمجموعه حکمت نظری قرار میگیرد و به همین دلیل موسیقی با حکمت ما پیوند عمیقی دارد. سازهایی که در دستگاههای مختلف موسیقی ایرانی داریم، از جمله شور، همایون، چهارگاه و راستپنجگاه، از نظر ارزش حکمی بسیار غنی هستند.
در مباحث فقهی این ادعا را مطرح کردهام که هیچ یک از دستگاههای موسیقی ایرانی، غنای لهوی ندارند و حتی سازهای ایرانی نیز سازهای لهوی محسوب نمیشوند. یعنی امکان ندارد با استفاده از این دستگاهها یا سازهای سنتی ایرانی، موسیقی لهوی ایجاد شود. این نکته را کمتر کسی به این صراحت بیان کرده است. اما میتوان از مباحث برخی از بزرگان این استنباط را داشت که موسیقی ایرانی در چارچوب فقهی قابلپذیرش است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: با وجود این، ما در حکمت به موسیقی به آن اندازه که باید بها ندادهایم. از این رو، لازم است سندی برای هنر انقلاب و بهویژه موسیقی و عکاسی دفاع مقدس تدوین کنیم. این کار میتواند راهنمایی برای دستگاههای مختلف فرهنگی و هنری باشد.
وی اضافه کرد: در این سند راهبردی، سیاستها مشخص خواهد شد و دستگاههای اجرایی و دانشگاهها موظف خواهند شد وظایف خود را در این حوزهها انجام دهند. ما باید به مصادیق مختلف هنر انقلاب، از جمله موسیقی، عکاسی، و فیلمهای سینمایی بپردازیم و نقش آنها در ترویج فرهنگ دفاع مقدس را تثبیت کنیم.
خسروپناه گفت: یکی از مسائل مهم، تکریم هنرمندان پیشکسوت است، بهویژه عکاسان دفاع مقدس. بسیاری از این هنرمندان مخزنی از خاطرات و اسرار آن دوران هستند و باید این تجربهها دقیق مستند و ثبت شود. مستندهایی درباره عکاسان دفاع مقدس تاکنون ساخته شده است، اما نیاز به تکمیل و گسترش این مستندسازیها داریم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی عنوان کرد: از طریق مستندنگاری و تجربهنگاری، میتوان به نظریهپردازی در حوزههای مختلف هنری، از جمله عکاسی و سینمای دفاع مقدس، رسید. نظریهپردازی در این حوزهها مهم است و ما باید به آن بپردازیم، همانطور که در سایر هنرها، مانند معماری یا سینما، نظریههایی وجود دارد.
وی افزود: عکاسی دفاع مقدس نیز حتماً نظریههای خاص خود را دارد و باید کشف و تدوین شوند. راه این کار از تجربهنگاری و مستندنگاری آغاز میشود. میتوانیم همین الان سند را تکمیل و بخشهای مختلف آن را عملیاتی کنیم. برای مثال، در حوزه مستندسازی، عزیزان میتوانند کار را آغاز کرده و آن را نهایی کنند. یا به مناسبت هفته دفاع مقدس، این هنرمندان تکریم شوند. آمادگی همکاری و مشارکت در این موضوع را داریم. هرچند شورای عالی انقلاب فرهنگی، شورای اجرایی نیست، اما میتواند نقش مؤثری داشته باشد. میتوان سازمانهای مرتبط، مانند وزارت ارشاد یا سازمان تبلیغات، را به میدان آورد تا در برگزاری این محافل و مجالس مشارکت کنند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی پیشنهاد کرد: برای عملیاتی کردن سند، میز هنر انقلاب به عنوان یکی از میزهای ستاد فرهنگی اجتماعی شورای انقلاب فرهنگی تشکیل شود. ما اکنون میزهای مختلفی مانند میز هوش مصنوعی، میز فناوری کوانتوم و میز صنایع دستی داریم. میز هنر انقلاب هم میتواند به این میزها اضافه شود.
وی ادامه داد: علاوه بر این، نکته مهمی که باید در این سند به آن توجه شود، تربیت نیروهای جوان است. جوانانی که دل به این کار میدهند و با اشتیاق در این مسیر فعالیت میکنند، باید آموزش ببینند. دانشگاه سوره نیز باید به عنوان مرکز علمی تربیت هنرمندان انقلاب اسلامی بازنگری شود و در این مسیر گام بردارد.
source