آقای حسن سالاریه در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در پاسخ به سوالی مبنی بر تایید خبر منتشر شده درباره ازکار افتادن یک ماهواره ایرانی به دلیل تشعشعات فضایی افزود: مبحث تشعشع و آثاری که روی ماهوارهها و سکوهای فضایی میگذارد موضوع شناخته شدهای در جهان است و همه ماهوارههایی که در مدارهای مختلف زمین قرار میگیرد بر حسب نوع ارتفاع در معرض انواع تشعشعات هستند و موضوع خیلی ناشناخته و عجیبی نیست، در گذشته هم خیلی از ماهوارههای تحقیقاتی که پرتاب کردیم در معرض این تشعشعات بودند و بعضا برخی زیرسامانه هایشان به طور موقت یا دائم از کار میافتاد، بنابر این اصل موضوع، شناخته شده و تایید شده در جهان است.
رئیس سازمان فضایی ایران افزود: بحث برخورد ما با تشعشعات موضوع دیگری است که با انواع و اقسام روشها که از تجهیزات ماهواره محافظت میشود معمولا ماهوارهها را در مقابل این تشعشعات حفاظت میکنند و برای ما با توجه به تجربهای که در صنعت فضایی به تدریج کسب میکنیم هر کدام از این اتفاقات به تجربه و دانش ما میافزاید و با بررسیهای مان طراحی ماهوارهیمان اصلاح میشود و بهبود مییابد.
سالاریه گفت: موضوع دیگر اندازه گیری میزان این تشعشعات است و روی ماهوارههایی که ما پرتاب میکنیم محدودههای دوزیمتری بر حسب ماموریتی که دارد قرار میگیرد که مشخص میکند در ارتفاعات مختلف، میزان آثار تشعشعی به چه صورت است و در گذشته ماهوارههایی داشتیم که بر اساس تشعشع برداشت مان این بود که به همین علت برخی زیرسیستم هایش از کار افتاده است و این موضوع شفاف و مشخصی است.
دزیمتری یا چندهسنجی محاسبهٔ دز جذبی در مواد و بافت تعریف میشود که ناشی از پرتوگیری از پرتوهای یونیزان و غیریونیزان است. میزان جذب انرژی در واحد بافت ماده دز تعریف میشود. دزیمتری یکی از زیرشاخههای رشته فیزیک پزشکی است.
وی گفت: این که بگوییم تشعشعات فضایی آیا تنها عامل برای آسیب رسیدن به یک ماهواره است یا خیر؛ حرف دقیقی نیست و گاهی گرادیانهای مکانی و اختلافات شدید دمایی در داخل خود ماهواره و خیلی از پدیدههایی که ممکن است در فضا برای ما ناشناخته باشد باعث ایجاد آسیب به ماهوارهها میشود.
source