سن شروع بیش فعالی در کودکان
تشخیص بیش فعالی در کودکان اغلب تا قبل از سن 12 سالگی و اکثرا در مدرسه بسیار راحت و آسان میباشد ولی با این وجود گاهی این اختلال در کودکان 3 ساله نیز قابل تشخیص میباشد.
نشانه های بارز کودکان بیش فعال
جالب است بدانید که ADHD کودکان جنس پسر را نسبت به دختران بیشتر درگیر خود مینماید اصولا نشانه های بیش فعالی در سه حیطه ی : خفیف، ضعیف و شدید تقسیم بندی میگردد. جالب است بدانید که یکسری از نشانه ها از علایم شایع بیش فعالی میباشد که عبارتند از:
- عدم توانایی و مهارت لازم در داشتن تمرکز و توجه
- صحبت کردن های مکرر و پشت سرهم
- علاقه به بازی های پر سر و صدا
- عدم آرام و قرار داشتن و به اصطلاح یک جا بند بودن
- داشتن فعالیت فیزیکی بسیار بالا نسبت به کودکان دیگر
- نشانه های بیش فعالی در کودکان 3 ساله
در کودکان کم سن و سال تراما تشخیص بیش فعالی اندکی سخت تر و زمان بر تر از کودکان بزرگ سال تر می باشد، چون همانطور که قبلا نیز اشاره شد یکی از محیط های اصلی شناسایی بیش فعالی، در مدرسه می باشد چرا که کودکان دچار ADHD به دلیل عدم تمرکز و همچنین عدم توانایی آرام بودن خود ، نمیتوانند در زمان مشخصی روی نیمکت کلاس آرام بنشینند و این خود یکی از راههای تشخیص قوی در این کودکان به شمار می آید.
همچنین کودکان سه ساله ای که دچار بیش فعالی هستند، اغلب بازی های پر سر و صدا را جهت بازی انتخاب میکنند، آنها ممکن است هنگام رفتن به سوی یک اسباب بازی، دچار فراموشی و عدم تمرکز شده و به یکباره تغییر مسیر دهند، همچنین یکی از مشکلات دیگر در این کودکان عدم انتظار در صف های مربوط به بازی می باشد.
نگاهی به نشانه های بیش فعالی در کودکان دو سال و کمتر
جالب است بدانید که از نظر روانشناسی بیش فعالی در نوزادان نیز با تشخیص یکسری از علایم ونشانه ها قابل تشخیص است. نشانه های بیش فعالی در کودکان زیر دو سال اغلب با مواردی همچون اختلال خواب، بی قراری های شدید حتی در بغل مادر نیز همراه می باشد.
دلایل ایجاد و شکل گیری بیش فعالی در کودکان
اگرچه دلیل و ریشه اختلال رشد یا همان بیش فعالی هنوز به طور دقیق مشخص نشده است ولی نتایج حاصل از تحقیقات روانشناسان و دانشمندان حاکی از تاثیر عوامل مختلفی می باشد که عبارتند از :
- نوزادانی که زودتر ازموعد مقررمتولد میگردند
- عادات و سبک زندگی اشتباه مادر در دوران بارداری مانند: استعمال دخانیات، مصرف الکل و …
- تفاوت در نوع و ساختاردرونی مغز
- نوزادان متولد شده با وزن کمترازحد استاندارد و تعریف شده
- تاثیر انواع آلودگی ها روی مادر در دوران بارداری ازجمله آلودگی های موجود در محیط زندگی همانند وجود سرب در محیط
تشخیص دقیق بیش فعالی در کودکان
دقت براین امر بسیار مهم و جدی می باشد که تشخیص بیش فعالی در کودکان فقط و فقط با نظر روانشناس و یا روانپزشک انجام پذیر بوده و نمیتوانیم تنها با رویت چند نشانه، به کودک برچسب بیش فعالی بچسبانیم.
در این راستا، روانپزشک باتجربه با گرفتن آزمون های گوناگون از کودک به این اختلال پی می برد.
راه های درمان بیش فعالی یا ADHD در کودکان
راه های درمان اختلال بیش فعالی در کودکان با روش های درمان با دارو و یا روان درمانی قابل انجام می باشد. در روش دارو درمانی از دسته داروهای محرک روان و یا عدم محرک روان، بنابر ضرورت و شرایط کودک استفاده می گردد.
در روش روان درمانی نیز از انواع شیوه های رفتار درمانی، گفتار درمانی، خانواده درمانی و یادگیری مهارت ها و توانایی های اجتماعی استفاده می گردد.
مراقبت از کودکان دچار بیش فعالی
از آنجا که شدت و مقداررفتارهای متفاوت و پرخاشگرانه در این کودکان بیشتر از کودکان دیگر می باشد، آگاهی از روش های نگهداری از این کودکان نیز حائز اهمیت بوده و خواستار افزایش اطلاعات والدین در این زمینه میباشد.
سخن پایانی
نتایج حاصل از تحقیقات در درمان و کنترل این اختلال، بر کاهش اصرار والدین به رعایت نظم و قانون از سوی کودک بوده و همچنین بهتر است با حمایت ها و تشویق های والدین، استعدادها و مهارت های این کودکان شناسایی و برشکوفایی آن تمرکز گردد.
source