به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «مکالماتی درباره گیاهخواری اخلاقی» نوشته مایکل هیومر بهتازگی با ترجمه محسن اسلامی و مرضیه خاکباز توسط نشر نو منتشر و راهی بازار نشر شده است. اینکتاب یکی از عناوین مجموعه «کتابخانه فلسفه زندگی» است که اینناشر چاپ میکند و نسخه اصلی آن سال ۲۰۱۹ توسط انتشارات راتلج در نیویورک چاپ شده است.
مایکل هیومر نویسنده اینکتاب، استاد فلسفه دانشگاه کلرادو بولدر است و بیش از ۷۰ مقاله دانشگاهی در حوزههای فلسفه اخلاق، متافیزیک، فلسفه سیاسی و معرفتشناسی دارد. کتابهای «شکاکیت و پرده ادراک»، «مساله حجیت سیاسی»، «معرفت، واقعیت و ارزش» و «تقدم عدالت بر قانون» نیز ازجمله کتابهایی هستند که به چاپ رسانده است.
متن کتاب پیشرو گفتگو است و هیومر مطالبش را در قالب گفتگوی دو دانشجو تنظیم کرده که طی ۴ روز با هم بحث میکنند. یکی از دو دانشجو گوشتخوار است و دیگری گیاهخوار، و محور گفتگو و چالشهایشان هم این است که هر سال ۷۴ میلیارد حیوان، بعد از تحمل عمری پر محنت، در صنایع دام و طیور و شیلات سراسر جهان سلاخی میشوند. آیا خرید محصولات این صنایع نادرست است؟
در قالب بحث و گفتگوی دو شخصیت کتاب هم چنینسوالاتی مطرح میشود: آیا سطح آگاهی موجودات متفاوت است؟ آیا فقط انسان روح دارد؟ آیا گوشتخواری طبیعی است؟ هوش چه ربطی به بدیِ درد دارد؟ تصمیمهای فردی چطور بر صنایع تأثیر میگذارد؟ آیا مصرفکننده در قبال عملکرد این صنایع مسئول است؟ آیا چنین زندگی پررنجی در دامداریهای صنعتی برای حیوانات بهتر از آن است که اصلاً وجود نمیداشتند؟ آیا اخلاق از موجوداتی که عضو جامعه نیستند حمایت میکند؟ آیا اخلاق از موجوداتی که درکی از اخلاق ندارند حمایت میکند؟ چرا دیدگاههای افراطی در حمایت از حیوانات جنونآمیز به نظر میآیند؟ نقش همدلی در قضاوت اخلاقی چیست؟ و …
هر فصل از کتاب، یکی از همانچهارروزی است که دو دانشجو مشغول بحث هستند. اینفصول بهترتیب عبارتاند از: «روز اول: رنج، هوش، و استدلال بر اساس ریسک»، «روز دوم: دیگر دفاعیات در مصرف گوشت»، «روز سوم: آگاهی و باور عقلانی» و «روز چهارم: زندگی و گان، نظریه انتزاعی، و انگیزه اخلاقی».
در قسمتی از اینکتاب میخوانیم:
گ: حدس میزنم از اساس شهودهای متعارضی داریم.
س: قابلیت افراد برای همدردی با گونههای دیگر جانوران متفاوت است.
گ: درست است، نسبتا برایم سخت است که با گاو همدردی کنم. اما چرا باید بهجای شهودِ خودم به شهود تو اعتماد کنم؟
س: همه سوگیریهایی را که گفتم یادت هست؟ سوگیری وضع موجود، تایید اجتماعی، نفع شخصی، دشواری همدلی با گونههای دیگر …؟
گ: معلوم است. ولی شهودهای تو هم تحت تاثیر سوگیریاند.
س: از کجا میگویی؟
گ: خودت الان قبول کردی: تو با حیوانات غیرانسان هم همدلی میکنی. همین باعث سوگیری حکم اخلاقی تو میشود.
س: فقط گفتم اینمطلب توضیح میدهد که چرا من و تو واکنشهای متفاوتی داریم. نگفتم خودم دچار سوگیری هستم.
اینکتاب با ۱۵۵ صفحه، شمارگان هزار و ۱۰۰ نسخه و قیمت ۲۰۰ هزار تومان منتشر شده است.
source