Wp Header Logo 202.png

همشهری آنلاین: سیدسروش طباطبایی‌پور: البته این موضوع یک دلیل مهم دارد. از دوره قاجار، گروه‌هایی از هم‌وطنان ارمنی، خواسته یا ناخواسته، به تهران و حوالی آن کوچ کردند و در چند نقطه مشخص ساکن شدند و سنت‌ها و آیین‌های خود را زنده نگه داشتند. یکی از این محله‌های ارمنی‌نشین محله ونک تهران بود.

بیش‌تر بخوانید:

می‌گویند محله ونک قبلا روستایی از توابع شمیرانات بوده که قدیمی‌ها درختان «ون» یا زبان‌گنجشکش را فراموش نمی‌کنند. به برکت همین درخت‌ها و با اضافه شدن پسوند «ک» (به معنای کوچک) به کلمه‌ «ون» این روستا به ده ونک معروف می‌شود و گروهی از ارمنی‌های مقیم حومه تهران هم در این محله و در کنار مسلمانان ساکن می‌شوند.

تاریخ درخت‌های ون در ده ونک

میرزا یوسف، از درباریان و نوادگان میرزا محسن آشتیانی مردی درستکار و دلسوز بود و چند محله اطراف تهران را از ناصرالدین‌شاه قاجار خرید تا آبادان کند، ازجمله محله‌هایی مثل یوسف‌آباد، بهجت‌آباد و عباس‌آباد. ده ونک نیز یکی دیگر از همین دارایی‌های او بود. با کندن چند چاه و کاریز به دستور او، اهالی ده از نعمت آبادانی برخوردار شدند و باغ‌های اینجا پر شد از درخت‌های پربار توت، گردو و زالزالک و البته ون.

یکی از مکان‌های فرهنگی محله ونک از گذشته‌های دور دانشگاه الزهرا(س) است، مکانی که با عنوان «مدرسه عالی دختران» در سال۱۴۳۴ تأسیس شد تا دختران بتوانند در رشته‌هایی مثل مترجمی، منشیگری، روان‌شناسی و فنون خانه‌داری تحصیل کنند. در سال۱۳۵۴ کاربری آن به دانشگاه تغییر یافت و بعد از انقلاب با همان ترکیب و البته تغییراتی در رشته‌ها برای آموزش عالی بانوان با نام دانشگاه الزهرا(س) به‌ کار خود ادامه داد.

تاریخ درخت‌های ون در ده ونک

در آن روزگار، اقلیت‌های قومی این امکان را نداشتند در مدارسی مخصوص خود تحصیل کنند و به همین دلیل، ارمنی‌های تهران انجمن‌های بزرگ و کوچکی در مکان‌های مختلف تهران تشکیل دادند تا به شکل غیررسمی، زبان خود را به فرزندانشان آموزش دهند. از دوره پهلوی دوم و با آزاد شدن فعالیت‌های رسمی اقلیت‌های دینی، ارامنه تهران هم فعالیت‌های خود را گسترش دادند و در اوایل دهه۵۰ شمسی و با هدف گسترش ورزش و آموزش، کلنگ تأسیس ورزشگاه آرارات در زمینی به مساحت ۷۴هزار مترمربع در محله ونک زده شد، زمینی که در گذشته قبرستان ارمنی‌ها بود و حالا ورزشگاهی است با رشته‌های گوناگون.

تاریخ درخت‌های ون در ده ونک

یکی از ویژگی‌های این محله تهران آن است که بخش‌هایی از بافت آن بسیار رشد کرده و پر از ساختمان‌های امروزی و پاساژهای بزرگ و مغازه‌های رنگارنگ شده و بخش‌هایی از آن هنوز بافت سنتی خود را حفظ کرده. میدان ونک در یکی از مهم‌ترین تقاطع‌های شمال تهران و البته بوستان‌هایی مثل باغ ایرانی در بافت قدیمی از دیگر دیدنی‌های این محله است.

محله ونک به‌ شکل تقریبی از شمال به بزرگراه هاشمی رفسنجانی، از غرب به اتوبان شهید چمران، از جنوب به بزرگراه شهید همت و از شرق به بلوار نلسون ماندلا محدود می‌شود.

تاریخ درخت‌های ون در ده ونک

میدان ونک در سال ۱۳۸۵ / عکس: همشهری / جواد گلزار

تاریخ درخت‌های ون در ده ونک

source

kheiroshar.ir

توسط kheiroshar.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *