همشهری آنلاین – گروه سیاسی: گزینههای حکومت غزه، از جمله حکومت نظامی یا نظارت خارجی بر توزیع کمکهای بشردوستانه، همچنان در کابینه اسرائیل محل اختلاف است. بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل قاطعانه مخالف خروج کامل نیروها از غزه است و از تصمیمگیری در این ارتباط خودداری کرده و اهدافش را نامشخص گذاشته است.
پایگاه شبکه خبری دولت فرانس۲۴ نوشت: هم اسرائیل، هم ایالات متحده در کنار تشکیلات خودگردان فلسطین، هرگونه حکومت آینده حماس که با وجود تضعیف شدن در جریان عملیات نظامی اسرائیل ریشهکن نشده است را رد میکنند.
اینکه دقیقا چه کسی غزه را پس از پایان جنگ اداره خواهد کرد و چگونه آن را اداره خواهد کرد، یک سوال باز است. هاآرتص اسرائیل گزارش داد: خوشبینانهترین سناریو (برای اسرائیل) شامل آرامش پایدار در غزه، بازسازی با بودجه خلیج فارس در ازای کنارهگیری حماس از قدرت است.
پس از پیروزی در انتخابات پارلمانی سال ۲۰۰۶، حماس در سال ۲۰۰۷ کنترل غزه را به دست گرفت و تشکیلات خودگردان فلسطین به رهبری فتح و ریاست محمود عباس را کنار زد.
در اوایل ژانویه، مطبوعات اسرائیل گزارش دادند که حماس همچنان خواستار نقشآفرینی در حکومت غزه پس از جنگ به عنوان پیششرط هرگونه توافق برای آزادی گروگانهای اسرائیلی است.
فرانس ۲۴ نوشت: با وجود بمباران ویرانگر اسرائیل و ترورهای هدفمند رهبران آن، یحیی سنوار و اسماعیل هنیه، حماس همچنان نیروی مسلط در غزه است. حماس مذاکرات را در دوحه رهبری کرد و همچنان طرف اصلی صحبت اسرائیل برای اجرای توافق ۳ مرحلهای است که روز چهارشنبه امضا شد.
بلینکن روز سهشنبه گفت: ارزیابی ما این است که حماس تقریبا به همان اندازهای که نیرو از دست داده است، شبهنظامی جدید جذب کرده است.
تشکیلات خودگردان اصلاح شده
جنبش اسلامگرای فلسطینی از سوی ایالات متحده و اتحادیه اروپا یک سازمان تروریستی تلقی میشود.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در آخرین اظهاراتش در آخرین روزهای تصدی وزارت امور خارجه آمریکا گفت که دستیابی به صلح پایدار در غزه ضروری است.
او درباره آنچه دولت جو بایدن درباره مسئله غزه خواستار بوده است، گفت: ماههاست که ما بهشدت با شرکای خود کار کردهایم تا یک طرح دقیق برای بعد از جنگ ایجاد کنیم که به اسرائیل اجازه میدهد بهطور کامل از غزه عقبنشینی کند، از پر شدن دوباره حماس در غزه جلوگیری کند و حکومت، امنیت و بازسازی غزه را تامین کند.
به گفته او این طرح به دولت آینده ترامپ واگذار میشود تا آنها بتوانند آن را به پیش ببرند. در عین حمال دولت آینده ترامپ قصد خود را در مورد حکومت غزه یا طرح بایدن فاش نکرده است.
به گفته بلینکن، این طرح، که هدف آن درنهایت جایگزینی حماس با تشکیلات خودگردان فلسطین است، شامل «یکپارچگی غزه و کرانه باختری تحت حکومت خودگردان فلسطین است، بدون اشغال نظامی از سوی اسرائیل یا کاهش قلمرو غزه، بدون تلاش برای محاصره و مسدود کردن غزه و بدون جابجایی اجباری جمعیت غزه.»
چندین کشور عربی و غربی، از جمله فرانسه و ایالات متحده هم از محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین خواستهاند تا تشکیلات را که به دلیل فساد و نداشتن محبوبیت ضعیف شده، اصلاح کند. عباس که دوره ریاست او در سال ۲۰۰۹ به پایان رسید و در سن ۸۹ سالگی همچنان بر قدرت است و هنوز اصلاحات قابل توجهی نداشته است.
تشکیلات خودگردان فلسطین با اختیارات محدود در کرانه باختری اشغالی، سرزمینی که با افزایش عملیات نظامی اسرائیل و فشار روزافزون شهرکنشینان محاصره شده است، هرگونه بازگشت به غزه تحت رهبری حماس را رد میکند.
محمد مصطفی، نخست وزیر تشکیلات خودگردان فلسطین روز چهارشنبه در جریان نشستی در اسلو گفت: برای هیچ نهادی غیر از تشکیلات خودگردان فلسطینی قابل قبول نیست که غزه را اداره کند. ما دولت فلسطین هستیم و آمادهایم مانند گذشته مسئولیت خود را در نوار غزه بر عهده بگیریم.
تشکیلات خودگردان فلسطین که از «راه حل سیاسی برای تمام فلسطین» دفاع میکند، به دنبال احیای تلاشها برای ایجاد یک کشور مستقل است. با این حال، این دیدگاه به شدت مورد مخالفت نتانیاهو و متحدان دولتی او قرار گرفته است.
source