
به گزارش راهبرد معاصر، علیرضا بیات،در خصوص برنامههای این سازمان برای اعزام زائران ایرانی به عربستان برای انجام مناسک حج در سال جدید گفت: عملیات اعزامها در سال ۱۴۰۴ مانند روال گذشته ادامه خواهد داشت و مسئولان سازمان حج در تلاش هستند که بستههای متمرکزتری را ارائه دهند و با لحاظ کردن شرایط دقیق قیمت ارز، بر روی قیمتها تأثیر بگذارند. تلاش ما براین است که کمترین تأثیر را از نظر افزایش قیمت ارز داشته باشیم.
آغاز اعزام حج تمتع از نیمه اردیبهشت ماه
وی افزود: در اواسط اردیبهشت ماه سال جدید، اعزام حج تمتع را آغاز میکنیم. از چند ماه قبل اجرای مقدمات سفر زائران آغاز شده است. کاروانها ثبتنام کردهاند و تقریبا تکمیل شدهاند و آموزشها در سراسر کشور شروع شده و تا اواخر فروردین ماه ادامه پیدا میکند.
آغاز اعزام حج عمره از اواسط محرم
وی افزود: همچنین برای افزایش اعزام زائران به ۲۰۰ هزار نفر برنامه داریم و برای سال جدید پیش بینی میشود که ۴۰۰ هزار نفر را اعزام کنیم. همچنین از اواسط محرم، اعزام حج عمره را خواهیم داشت. در واقع، عملیات شروع میشود و رقم اعزامیها در حدود ۲۰۰۰ نفر مدنظر است.
رئیس سازمان حج و زیارت در ادامه گفت: در همین رابطه، پیشبینیهایی برای هواپیما و امکانات انتقال هوایی و مذاکرات و اجاره هتل انجام شده است. سازمان حج و زیارت هم در کنار سایر دستگاهها، توفیق خدمتگزاری خواهد داشت. همچنین بحث اعزامهای اربعین و مسئولیت ثبتنام و امداد گمشدگان زائرین اربعین نیز بر عهده ماست.
تدابیر سازمان حج و زیارت برای مدیریت تاخیر پرواز زائران در سال جدید
بیات در خصوص تدابیر سازمان حج برای مدیریت تاخیر پرواز زائرین در سال جدید گفت: یکی از مسائلی که ما را واقعاً شرمنده زائران محترم میکند، بحث تأخیرات هواپیمایی است. هرچند که مسئله هواپیمایی به سازمان حج و زیارت مربوط نمیشود، بلکه فقط اشاره به این مسئله داریم. برای اینکه بتوانیم پیشگیری کنیم، تا کنون به یک خط هوایی، منحصر بودیم، اما فکر میکنم که در عمره آینده و حتی حج آینده، از چند خط هوایی استفاده خواهیم کرد تا بتوانیم در زمان مناسبتر جابجایی انجام دهیم و امیدواریم دیگر با تغییرات و مشکلات این چنینی مواجه نشویم. همچنین دو ماه گذشته کمترین تأثیرات از ایران را داشتهایم و خوشبختانه توانستهایم پروازها را طبق برنامه انجام دهیم. تغییراتی هم ناشی از نقص فنی بوده که مقداری در تأمین جایگزین دچار مشکل شده بود.
توضیح درباره اعمال محدودیتها برای زائران در عربستان
وی در خصوص محدودیتها برای زائرین ایرانی در عربستان برای انجام مناسک حج نیز گفت: یک سری مواردی است که برمیگردد به ضوابطی که کشور عربستان برای کل جهان اعمال میکند. طبیعتاً آن ضوابط و مقررات عمومی برای همه کشورها وجود دارد. برای مثال، یکی از این موارد، زیارت روضه منوره است که باید نوبت بگیرند. در فرایند نوبتگیری، طبیعتاً اختلالاتی پیش آمده بود که سعی کردیم آنها را رفع کنیم. این اختلال صرفاً برای زائرین ایرانی نیست و برای همه کشورها وجود دارد. به عنوان سازمان حج و زیارت موظف هستیم که زائرین را توجیه کنیم که به آن ضوابط احترام بگذارند و رعایت کنند تا دچار مشکلات نشوند.
سیستم حج کاملا مردانه است
رییس سازمان حج در خصوص برنامههای این سازمان برای بانوان در سال جدید با توجه به افزایش زائران زن گفت: یکی از ایراداتی که میتوان به سازمان حج و زیارت گرفت، این است که سیستم کاملا مردانه است و آقایان کل عملیات را انجام میدهند و خواهران هیچ نقشی ندارند. در حالی که تعداد زائران خانم بیشتر از آقایان است و تعدا زائران را ۴۵ درصد خانمها و ۵۵ درصد آقایان تشکیل میدهند.
وی افزود: یک طرحی داریم که در آن بحث استفاده از دستیار خانم برای مدیران کاروانها را در نظر داریم. این طرح به گونهای طراحی میشود که خانمها بتوانند به خواهران کمک کنند و راهنماییهای لازم را ارائه دهند. در واقع یک خانم هم در تیم خواهیم داشت که البته این طرح در حال بررسی است.
استفاده از خادمین داوطلبِ خانم
وی در ادامه افزود: در واقع ما از خادمین داوطلب خانم هم که تجربه دارند و آموزش دیدهاند، استفاده خواهیم کرد. نظارت بر روی آنها انجام میشود و یک سازماندهی خاصی خواهند داشت. این افراد برای خدمترسانی داوطلب میشوند و سعی میکنیم که احیاناً تسهیلاتی برای آنها در نظر بگیریم تا مانند مابقی زائرین تمام هزینهها را پرداخت کنند و هم اکنون مشغول بررسی هستیم.
استفاده از دستیار خانم در کاروانهای ۱۶۵ نفره
وی تصریح کرد: همچنین سه گروه کاروان داریم که شامل گروههای ۹۵ نفره، ۱۲۵ نفره و ۱۶۵ نفره است و احتمالاً در سال جدید برای کاروانهای ۱۶۵ نفره یک دستیار خواهر هم به صورت آزمایشی خواهیم داشت تا ببینیم در سالهای بعد مشارکت خانمها را چگونه میتوانیم بیشتر کنیم. از سوی دیگر در ساختار حج و زیارت در حال انجام مطالعاتی هستیم تا خواهرانی که آشنایی با مسائل حیاتی دارند، به بخش ستادی سازمان در تهران بپیوندند و در تصمیمگیریها و برنامه ریزیها مشارکت کنند.
تدبیر ویژه بمنظور مدیریت هزینههای حج برای زائران در سال جدید
بیات در خصوص مدیریت هزینههای حج برای زائران در سال جدید خاطرنشان کرد: به عنوان سازمان حج و زیارت موظف هستیم تا جایی که میتوانیم، هزینهها را کاهش دهیم. در مورد حج، هنوز برنامه خاصی برای تسهیلات و وام نداریم، اما مذاکراتی با بانکها انجام شده است از آنجایی که در فرایند ثبتنام که پول واریز میشود و این پول مدتی در بانک می ماند، برای مدت کوتاهی به عنوان سپرده در نظر گرفته شود تا از آن برای کاهش هزینهها استفاده کنیم.
وی در ادامه اظهار داشت: در مورد عمره، چند طرح داریم. یکی از آنها این است، کسانی که کارمند دستگاههای اداری هستند و قرار است به عمره مشرف شوند، با ادارات در حال همکاری هستیم و به همگی آنهل توصیه میکنیم که آمادگی داشته باشند و پیگیریهایی با بانکها داشته باشند تا برای کارمندانشان که میخواهند به عمره بروند، وام زیارتی به صورت قرضالحسنه یا با کارمزد پایین پرداخت کنند. برخی از دستگاهها شروع کردهاند و سازمان حج هم مجوزهای لازم را از شورای عالی تهیه میکند و پبش بینی میشود تعداد قابل توجهی به این صورت استفاده خواهند کرد.
تشریح برنامههای آموزشی برای زائران
رئیس سازمان حج و زیارت در خصوص برنامههای آموزشی برای زائران در سال جدید گفت: برنامه آموزش قبل از اعزام و در مقطع حضور در مدینه و مکه انجام میشود. برنامههای آموزشی برای کاروانها از بهمن ماه آغاز شده و هر کاروانی برای آشنایی زائران با مقررات حج و ضوابط کشور عربستان و خدماتی که آنجا داده میشود، بین ۱۰ تا ۱۳ جلسه قبل از اعزام برگزار می کند و مهمتر از آن، آشنایی با مناسک اجرای حج و اعمال است. این آموزشها تقریباً هر هفته تا پایان ماه شوال، یعنی اوایل اردیبهشت ادامه پیدا میکند.
وی افزود: برخی از کاروانها حتی توافق کردند که جلسات بیشتری نیز برگزار کنند. این آموزشها با روشهای متنوعی از جمله استفاده از ابزار فضای مجازی، اینستاگرام، کلیپهای آموزشی، حضوری و غیرحضوری برگزار میشود. یکی از مهمترین مسائلی که برای سازمان حج بسیار حائز اهمیت است، بحثهای آموزشی است که خوشبختانه زودتر از سالهای قبل شروع شده است و این فرصت را میدهد که برنامههایمان را با محتوای بهتر و با فراغ بال بیشتری برگزار کنیم که کمک خواهد کرد، کاروانها در کشور عربستان برنامههای روزانه را در هتل محل اقامت خود در مورد آموزش مناسک ادامه دهند./ ایلنا
source