همشهری آنلاین: حادثه آتشسوزی در بازار مولوی در نخستین هفتههای سال جدید بهانهای شد برای مرور مشکلاتی که بافت فرسوده پایتخت، بهخصوص در مناطقی مانند بازار تهران، برای خدمترسانی آتشنشانان ایجاد میکنند. آتشنشانان در ۲ دقیقه به محل وقوع حادثه رسیدند و عملیات نفوذ و اطفای حریق را آغاز کردند.
آتش در انبار پارچه
یک ساختمان دو طبقه قدیمی، محل وقوع آتشسوزی در ساعت ۱ و ۵۵ دقیقه بامداد ۱۷ فروردین در بازار حضرتی است. بنایی که هرچند مسکونی به نظر میرسد، اما حیاط و بخش قابل توجهی از داخل بنا به انبار حجم زیادی پارچه تبدیل شده است. روی پشتبام سقفهای شیروانی با سازههای ناایمن ساخته شده و تا زیر سقف، پارچه انبار شده است. اینکه آتش از کجا شروع شده در دست بررسی است. به محض اعلام وقوع حادثه، ۵ ایستگاه آتشنشانی به همراه خودروی حامل تجهیزات تنفسی به محل اعزام شدند. آتشنشانان در مدت زمان ۲ دقیقه به محل رسیدند.
عملیات بامدادی اطفای حریق
وقتی نیروهای آتشنشانی به محل حادثه رسیدند، پارچهها کاملا سوخته و ساختمان تا علمک گاز مقابل در ورودی، شعلهور بود. آتشنشانان بلافاصله با ورود به بنا از ملک مجاور، عملیات نفوذ را آغاز کردند. بخشی از سقفها و دیوارهای کناری بریده و تخریب شد. آتش تحت کنترل درآمد و از سرایت به املاک مجاور جلوگیری شد. در لحظات اولیه ۴ نفر در ساختمان محل حادثه حضور داشتند که با کمک آتشنشانان به سلامت خارج شدند. خبر خوب اینکه این حادثه مصدومیت و تلفات جانی نداشت.
مشکلات آتشنشانان در بافتهای فرسوده
جلال ملکی، چهره آشنای سازمان آتشنشانی که مسئولیت سخنگوی این سازمان را برعهده دارد، در محل وقوع حادثه آتشسوزی بازار حضرتی میگوید:در بافت فرسوده و قدیمی، به خصوص در محدوده بازار تهران، باریک بودن معابر تردد آتشنشانان را با مشکلات زیادی مواجه میکند. هرچند آتشنشانی با تعبیه تعداد زیادی شیر و تامین و خرید خودروهای کمعرض، تا حد زیادی این مشکل را حل کرده اما باریک بودن بعضی از معابر که عرضی کمتر از یک متر دارند، کار را برای آتشنشانان بسیار سخت میکند.
تغییر کاربری غیراستاندارد
به گفته ملکی مشکل دیگر خدمترسانی در این مناطق، تغییر کاربریهاست. در حادثه رخ داده، یک ساختمان مسکونی به انبار ناایمن با حجم زیادی کالا تبدیل شده است. بدون این که نکات ایمنی در نظر گرفته شود. ملکی میگوید: یکی دیگر از معضلات این نواحی، سیمکشیهای ناایمن برق است. در برخی ساختمانها سیمکشی برق دهها سال قدمت دارد، سیمهایی که زیر برف، باران و آفتاب پوسیده شده و دچار اتصالی و آتشسوزی میشوند. این سیمکشیها باید تعمیر و مرتبسازی شوند.
بیتوجهی به نکات ایمنی
آنطور که ملکی میگوید، در محدوده بازار سقفهای شیروانی بافت فرسوده از معضلات جدی برای آتشنشانان است، چرا که معمولا با تبدیل بناهای قدیمی به انبار، مالک یا ساکن تا داخل سقف را پر از اجناس مختلف میکند، آن هم اجناسی که به صورت ناایمن روی هم چیده می شوند و ریسک خطر آتشسوزی را بسیار بالا میبرند.
ملکی اضافه میکند: در بیشتر این بناها حتی یک خاموشکننده ساده وجود ندارد و اگر هم موجود باشد، ساکنان اصلا بلد نیستند از آن استفاده کنند. از مالکان این بناها درخواست میکنم با توجه به این موارد و رعایت نکات ایمنی، مانع از وقوع حادثه و آسیب دیدن اموال و سرمایه خود و دیگران شوند.
source