همشهریآنلاین- سیدمحمد فخار: کافی است در پیادهروی ابتدای بزرگراه هاشمی رفسنجانی، چند قدمی راه بروید. انبوه پلاکهای شهرستان نشان میدهد اینجا محلی برای توقف طولانی غیرتهرانیهاست. زن و مرد، پیر و جوان از صدها کیلومتر آن سوتر خود را به بیمارستان قلب شهید رجایی رساندهاند تا بیمار خود را همراهی کنند. کمی بالاتر که بروید چندزیرانداز و چادر مسافرتی توجهها را بهخود جلب میکند. پدیده چادرخوابی حوالی مراکز درمانی هنوز ادامه دارد.
کار سخت همراهان
در خیابان ولیعصر، چند قدم بالاتر از ورودی شمالی بیمارستان ۲زیرانداز پهن کردهاند. ۳مرد میانسال از همدان و ۲جوان از سنندج! از مرد میانسال میپرسیم چرا اینجا نشستهاید؟ میگوید: « ۳روز پیش همراه همسرم به بیمارستان آمدیم، گفتند باید بستری شود. در تهران آشنایی ندارم. هزینه هتل هم بالاست و مجبورم در ماشین بمانم. روزها هم جلوی ورودی بیمارستان زیرانداز میاندازم اما شبها هوا خیلی سرد میشود.» وقتی علت نرفتن به همراهسرای محدوده را میپرسیم، پاسخ میدهد: «دور است و نزدیک بیمارستان نیست.» او با ۲مرد میانسال دیگر دوست شده است. هر سه شبها کنار خیابان میخوابند و صبح دنبال کار بیمار خود میروند. در گوشهای دیگر ۲مرد جوان پتو روی دوش خود انداختهاند. یکیشان خود را جواد معرفی میکند و میگوید: «برادرزادهام بیماری قلبی دارد و با برادرم آمدهایم تهران که در روز عمل همراه داشته باشد. از وجود همراهسرای بیماران تهران هم خبر ندارم. شبها که هوا سردتر میشود، در ماشین گازپیکنیکی روشن میکنیم.»
استقبال از همراهسرا
۱۰۰متر دورتر از ورودی شمالی بیمارستان قلب شهید رجایی، وجود ۴چادر مسافرتی جلب توجه میکند. ورودی ۲تا را با قفل سادهای بستهاند و مشخص است به دنبال بیمار خود رفتهاند اما وسایلشان هنوز داخل چادر است. جلوی چادر سوم صندل قهوهای به چشم میآید. نزدیک که میرویم، مردی با لهجهای شیرین سربلند میکند و با چشمان پرسشگر علت حضورمان را میپرسد و ماهم همین سؤال را از او میپرسیم. میگوید که دخترش را از ۱۴۰۰کیلومتر آنسوتر از جنوب زابل آورده تا در بیمارستان عمل قلب باز کند. او اوایل به نمازخانه بیمارستان میرفته تا شب را آنجا بگذراند اما شلوغی آزارش داده است. بنابراین نزدیک بیمارستان چادر زده اما مأموران بیمارستان چادرش را برچیدهاند و او به اجبار گوشهای دورتر را انتخاب کرده است. وقتی خبر همراهسرای بیمار را به او میدهیم، با تعجب میگوید: «نه. کسی خبر نداده که تهران چنین امکانی دارد. البته پولش را هم ندارم.» وقتی مطلع میشود که با معرفینامه بیمارستان استقرار در همراهسرا رایگان است، خوشحال میشود و بعد از جمع کردن چادر به بیمارستان میرود تا معرفینامه بگیرد.
بیماری و هزار مشکل
بیمارستانهای ولیعصر، خاتمالانبیا، نور، شهید رجایی و شهید مطهری همه جزو مراکز پرتردد در فاصله چندصد متر از یکدیگر هستند که در محدوده خیابان ولیعصر قرار گرفتهاند، اما با چند مشکل مواجهند. مثلا هیچکدام پارکینگ عمومی ندارند.
طبق آمار مرکز مطالعات ترافیک شهر تهران روزانه ۴۰درصد سفرهای درمانی تهران، به مقصد همین نقطه صورت میگیرد و اگر سفر برگشتی هم درمیان باشد، بهطور میانگین هر روز ۱/۵میلیون سفر فقط در این گوشه از شهر شکل میگیرد. این تمرکز جمعیتی در حالی است که تنها یک خط اتوبوس و ۲خط عبوری تاکسی در این مسیر وجود دارد و هیچ ایستگاه مترویی در فاصله ۳کیلومتری این محل نیست.
همچنین ۹۰درصد معابر به تابلوی توقف ممنوع مجهز شدهاند وپلیس راهور منطقه۳برای اعمال قانون در خیابانهای نلسون ماندلا، رشید یاسمی، شهید دستگردی، ولیعصر و اسفندیار از دوربینهای موبایلی در خودروهای درحال تردد پلیس استفاده میکند. این درحالی است که مسافران شهرستانی از راهی دور به این مقاصد آمدهاند و اگر تنها یک درصد آنها مجبور به پارک خودرو شوند برای آنان جریمه ۱۰۰هزار تومانی روزانه صادر میشود.
مشکل فقدان رستورانهای ارزانقیمت، مشکل کمبود هتلهای ارزانقیمت و مشکل کمبود سرویس بهداشتی از دیگر مشکلات مراجعان به این گوشه از تهران است.
همراهسرای امید منتظر چادرخوابهاست
سید محمد نقیب، مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران میگوید: در روزهای اخیر متوجه شدیم برخی همراهان بیماران بیمارستان شهید رجایی با مشکل اسکان مواجه هستند و در این محل چادرخوابیدارند. این افراد میتوانند به بخش مددسرای بیمارستان مراجعه و با ارائه مدارک و دریافت معرفینامه، به نزدیکترین همراهسرا یعنی «همراهسرای امید» مراجعه کنند.همراهسرای امید با ظرفیت پذیرش ۵۰نفر در خیابان شریعتی، پایینتر از حسینیه ارشاد، سهراه ضرابخانه، دشستان سوم قرار دارد و آماده خدمترسانی رایگان به همراهان بیماران است.همراهسراها ازجمله طرحهای حمایتی شهرداری تهران هستند که با هدف تأمین موقت محل اقامت برای همراهان بیمارانِ بستری در بیمارستانهای شهر تهران راهاندازی شدهاند. خدماتی نظیر اسکان موقت، تغذیه، حمام، سرویس بهداشتی و فضای امن، ازجمله امکانات ارائهشده در این مراکز است.درحال حاضر۹همراهسرا درشهرتهران فعال است و طی ماههای آینده ۶همراه سرای دیگر نیز به بهرهبرداری خواهد رسید تا تعداد همراه سراهای پایتخت به ۱۵ برسد.
source