Wp Header Logo 2765.png

همشهری آنلاین– سحر جعفریان‌عصر: ژرمن‌شپردهایی با نام ماکسی، راشا، بیلی، گُرا، سِزار و اُسکار. تعداد کمی‌شان نیز از نژادهای لابرادور، دوبِرمن و گلدن‌رِتریوِر توله‌گیری شده‌اند؛ چارلی، آلوین و جیمی. مهم‌تر اما اینکه، همگی‌شان جزو تیم ثابت تجسس و زنده‌یابی سازمان امداد و نجات جمعیت هلال‌احمر کشور هستند.

سگ‌هایی قِبراق که قلاده هریک از ٣، ۴ ماهگی در دست مربیانی اختصاصی بوده تا ضمن آموزش‌پذیری، شامه‌هایشان با محرک‌های بویایی خاص (مواد شیمیایی فعال و غیرفعال) شرطی و جفت شود. آن‌چنان که به‌وقت ویرانی و آوار هر بلا (زلزله و سیل، بهمن و جنگ) تن‌های زخمی و پیکرهای بی‌جان را درست و زود بو بکشند. هنوز عکس و فیلم‌های عملیات‌های اخیرشان دست‌به‌دست می‌شود؛ ۵١ سگ تجسس از ٢۵ استان که طی ۴٣٣ عملیات در ٧۶٠ ساعت از ١٢ روز جنگ تحمیلی گذشته، ١۵ مجروح و ١٨٨ شهید را میان خروار خروار خاک و مخروبه، یافتند.

این سگ‌ ها مسلط به زبان انگلیسی هستند | یک روایت از محبوب ترین سگ های ایران

سگ‌های مسلط به زبان انگلیسی

سر درش تابلو کوبانده‌اند: «مرکز آموزش و نگهداری سگ‌های جستجوگر»؛ یکی از ۵ مرکز آموزش و نگهداری از سگ های تجسس جمعیت هلال‌احمر تهران که نشانی‌اش به جنوب محمدآباد کرج منتهی می‌شود. مربیان، صبح به صبح تا از راه می‌رسند یک‌راست می‌روند سراغ سگ‌هایشان که خیلی وقت است منتظر نوازش و بازی و صبحانه‌اند. پیشتر، مصطفی شاه‌کرمی، دامپزشک مرکز با توجه به شرایط جسمانی و سن هر سگ برنامه‌غذایی شامل قدر و مقدار خوراک خشک، مکمل و مولتی‌ویتامین آنها را نوشته‌است. همین که سگ‌های امداد و نجات، شکم‌شان سیر و حالشان کیفور می‌شود نوبت از سرگیری آموزش‌ها مطابق با استانداردهای بین‌المللی صلیب‌سرخ است که همزمان با ٢ زبان فارسی و انگلیسی انجام می‌شود؛ از آموزش‌های مقدماتی مانند فرامین عمومی (بشین و پاشو) تا پیشرفته مانند تکنیک‌های محرک بویایی و جایزه بزرگ. توله‌های چند ماهه بعد از خریداری، تحویل مربیان داده می‌شود تا ضمن اُنس، برای مدت ۲ سال، پیوسته تحت آموزش قرار گیرند. بعد ازاین مدت وارد چرخه عملیات می‌شوند تا حدود ۱۰ سال.

هر جسد یا زنده‌یابی، یک جایزه!

محمد، مربی راشای ۴ ساله است. توپ کوچکِ راشا را زیر مُشتی خاک در محوطه آموزش و مانور، پنهان می‌کند. راشا از قلاده رها می‌شود و دنبال خط بوی توپش را می‌گیرد…جلو و جلوتر می‌رود، باز هم جلوتر…انگار به محل موردنظر رسیده که با پی‌درپی پنجه‌هایش زمین را می‌شکافد و خوشحال، دُمش را تکان می‌دهد؛ درست مثل وقتی که از زیر آوار، فرد زنده‌ای را می‌یابد. حالا صدای محمد به گوش می‌رسد: «آفرین پسر…بِراوو…». سگ‌های تجسس، دقیق فرق میان بوی زنده یا مُرده را می‌دانند. از این روست که با یافتن جسد به جای دُم تکان دادن، بی‌وقفه پارس می‌کنند. راشا توپش را به دهان گرفته و می‌رود سمت مربی تا طبق روال، جایزه‌ خود را تحویل بگیرد. جایزه‌اش کمی آب خنک و نوازش است. راشا مرد روزهای عملیات سخت است، از زلزله کرمانشاه، ترکیه و افغانستان گرفته تا سیل پاکستان و حالا شمارش زنده‌یابی‌هایش از دست مربی دررفته است.

این سگ‌ ها مسلط به زبان انگلیسی هستند | یک روایت از محبوب ترین سگ های ایران

مجروح روز جنگی

علی اما این روزها بیشتر هوای ماکسی ۸ ساله دارد و در مانورها کمتر خسته‌اش می‌کند: «کف یکی از پنجه‌های ماکسی توی عملیات امداد و نجات جنگ ۱۲ روزه آسیب دیده‌است.» ماکسی به فرمان علی از پُشته‌های کوتاه به بلند که تلنباری از سنگ و خاکند، بالا و پایین می‌رود. بر ارتفاع پشته‌ها یکی پس از دیگری افزوده می‌شود…نیم متر، یک متر تا ۲ متر. زبان صورتی رنگ ماکسی از قبل از پشته‌نوردی، آویزان‌تر شده که علی آن را این طور معنا می‌کند: «کمی به خاطر بیولوژیکش است برای خنک کردن بدن و کمی هم به خاطر هیجان و خوشحالی بابت اینکه در جَست و خیز روی موانع موفق عمل کرده‌است.»

سریع و سرپایی مثل کلینیک سیار سگ

خودروی کلینیک تخصصی دامپزشکی سیار سگ‌های تجسس، مقابل ساختمان مرکز دیده می‌شود. کلینیک سیار درست بعد از جنگ تحمیلی ۱۲ روزه تدراک و تجهیز شده‌است. این را حمیدرضا رهنما، کارشناس جستجوی تیم‌های امداد و نجات مرکز می‌گوید و اضافه می‌کند: «چارلی و آلوین از سگ‌های تجسس بودند که حین نجات جان افرادی، متاسفانه با گازگرفتگی، تلف شدند. تعدادی دیگر از سگ‌ها نیز در آن ۱۲ روز دچار بیماری‌های عملیاتی شدند که برای مداوای سریع و سرپایی‌شان نیاز به کلینیکی سیار بود.» انواع سِرم، تیغ جراحی و دستگاه اکسیژن در کنار تخت جراحی، میان خودروی کلینیک، چیده شده‌است. صحبت از طرح تربیت سگ‌های داوطلب خانگی در جمعیت هلال‌احمر میان مربیان که دور هم نشسته‌اند به استراحت، گل انداخته‌است.

گیرنده‌هایی برای بوی تجزیه

سگ‌های مرکز آنست از تولگی روزی ۶ تا ۸ ساعت سرگرم آموزش و بازی‌اند؛ گاهی با مربی گاهی با کمک‌مربی‌هایشان. مهدی، کمک‌مربی داوطلب برای بیتو است. هر روز یک کله از رباط‌کریم می‌آید کرج تا هم مربیگری یاد بگیرد هم به وقت بحران، به کار آید: «میلیون‌ها گیرنده بویایی در بینی، سقف دهان و مغز سگ فعال است که چند تا از آن گیرنده‌ها به طرز شگفت‌انگیزی مولکول‌های فَرارِ بوی بدن افراد زنده (ترکیبات فعالِ عناصر آلی و معدنی از اکسیژن تا کربن) را از مولکول‌های فَرارِ بوی آنها که مرده‌اند (ترکیبات غیرفعال و یا در حال تجزیه) تشخیص می‌دهد…این قدرت تشخیص‌شان هم از تفاوت ترکیبات شیمیایی موجود در گوشت و پوست افراد زنده و غیرزنده ناشی می‌شود.» سگ‌های جستجو هر یک روزانه حدود یک کیلوگرم غذا مصرف می‌کنند که حالا با پایین رفتن خورشید در آسمان محمدآباد کرج، خورد و خوراکی برای امروزشان باقی نمانده‌است. مربیان و کمک‌مربیان نیز درصدد بازگشت به خانه‌هایشانند تا فردا که دوباره روز از نو، روزی از نو.

source

kheiroshar.ir

توسط kheiroshar.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *