Wp Header Logo 3515.png

پژوهشگر پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی‌فرهنگی، بمنظور استفاده از امکانات منحصر‌به‌فرد مرکز سینکروترون الترا در شهر تریسته ایتالیا، طی مأموریتی به تحلیل و تکمیل طرحهای تحقیقاتی مرتبط با آثار تاریخی فرهنگی ایران پرداخت.

همکاری‌های علمی پژوهشگاه با مرکز سینکروترون الترا در ایتالیا

 به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ،سحر نوحی گفت: مرکز سینکروترون الترا که یکی از مهم‌ترین زیرساخت‌های تحقیقاتی اروپا محسوب می‌شود، با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین و با تولید تابش سینکروترون، بستر مناسبی برای تحقیقات در حوزه‌های مختلف علمی، از جمله علم مواد، زیست‌شناسی و شیمی فراهم کرده است و امکان مطالعه مواد در مقیاس اتمی و مولکولی در این مرکز وجود دارد. مرکز الترا با ارائه بورسیه‌ها و برنامه‌های همکاری، از محققان سراسر جهان حمایت می‌کند. این فرصت‌ها به پژوهشگران ایرانی نیز اجازه می‌دهد تا از آخرین فناوری‌های دنیا در حوزه میراث فرهنگی استفاده کنند.

او افزود: در این مأموریت، دو طرح پژوهشی مورد بررسی قرار گرفت که طرح اول شامل امکان‌سنجی استفاده از خط تابش مادون قرمز برای تمایز عاج از استخوان بود. این تحقیق به‌دنبال یافتن روش‌های دقیق و غیرمخرب برای شناسایی این مواد در آثار هنری-تاریخی، که دارای ساختار شیمیایی بسیار مشابهی هستند است. نتایج اولیه این پژوهش نشانگر پتانسیل‌های بالای این روش در شناسایی صحیح این آثار و ارتقاء حفاظت از آنهاست.

این پژوهشگر اظهار کرد: طرح پژوهشی دوم به بررسی امولسیون صفحات شیشه‌ای عکاسی تاریخی قرن نوزدهم و بیستم که در اثر گذشت زمان بسیار آسیب دیده، یا در زمان تولید تحت فرآیند‌های پرداخت قرار گرفته‌اند و شناسایی آنها به سادگی میسر نیست اختصاص داشت. با استفاده از طیف‌سنجی مادون قرمز موجود در مرکز سینکروترون الترا، به تحلیل و شناسایی ترکیب‌های شیمیایی موجود در این آثار، که گاهاً از نظر شیمیایی ترکیبات بسیار مشابهی داشتند (مانند آلبومین و ژلاتین) پرداخته شد. این مقوله به‌دلیل آسیب‌پذیری و ارزش تاریخی این صفحات عکاسی، اهمیت ویژه‌ای دارد و نتایج حاصل از این پژوهش می‌تواند به تدوین روش‌های مؤثری در زمینه حفاظت و نگهداری از آثار عکاسی کمک کند.

نوحی خاطرنشان کرد: علاوه‌بر این، در این مأموریت امکان تبادل دانش و تجربه، با دانشجویان و پژوهشگران فعال در این مرکز فراهم شد. این فعالیت‌ها نشان‌دهنده عزم پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی- فرهنگی در راستای ارتقاء علم و دانش در زمینه حفاظت از میراث‌فرهنگی کشور است.

او با بیان اینکه این پروژه نه تنها گامی مهم در جهت پیشبرد پژوهش‌های میراث‌فرهنگی ایران محسوب می‌شود، بلکه نشان‌دهنده تعهد پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری به استفاده از فناوری‌های روز دنیاست، افزود: ادامه چنین همکاری‌هایی می‌تواند به تقویت جایگاه ایران در جامعه علمی جهانی بیانجامد. پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری امیدوار است با توسعه اینگونه همکاری‌ها، گام‌های مؤثری در جهت حفظ و معرفی گنجینه‌های فرهنگی ایران بردارد.

source

kheiroshar.ir

توسط kheiroshar.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *