راه یافتگان به دور نهایی جایزه گنکور ۲۰۲۴، معتبرترین جایزه ادبی فرانسه، اعلام شدند.
«مادلین پیش از سحر» نوشته ساندرین کولت (انتشارات جی. سی لاته)، «ساعت ها» نوشته کمال داوود (انتشارات گالیمار)، «جاکاراندا» نوشته گائل فای (انتشارات گراسه) و «مجمع الجزایر» نوشته هلن گودی (انتشارات اولیویه)، چهار رمان راه یافته به مرحله نهایی این دوره از جایزه گنکور هستند.
کمال داوود و گائل فای رویدادهای تاریخی اخیر را دستمایه کار خود قرار داده اند، یکی ایام جنگ داخلی در الجزایر که به «دهه سیاه» معروف بود (این دهه از اوایل دهه ۹۰ میلادی شروع شد و تا اواخر این دهه ادامه داشت) و دیگری نسل کشی سال ۱۹۹۴ در رواندا.
کمال داوودِ پنجاه وچهارساله در دهه سیاه خبرنگار جوانی بود که کشتارهای اسلام گرایان تندرو را پوشش میداد. قهرمان و راوی رمان او، خانواده خود را در آن ایام ازدست داده است.
«جاکاراندا»، دومین رمان گائل فای، نویسنده، خواننده و موسیقی دان چهل ودوساله رواندایی- فرانسوی است. «کشور کوچک» (۲۰۱۶)، رمان نخست او، از دیدگاه پسربچهای به نام «گابریل» روایت میشود در سالهای پیش از وقوع جنگ داخلی و نسل کشی رواندا. در «جاکاراندا»، قهرمان یک فرانسوی-رواندایی است که در حومه پاریس بزرگ شده و به کیگالی (پایتخت و بزرگترین شهر رواندا) میرود.
طاهربن جلون، یکی از داوران این جایزه، در گفتگو با رسانهها گفته است: «در این فهرست، دو کتاب وجود دارد که دو تراژدی را روایت میکنند.»
پیر آسولین، داور دیگر، آنها را «دو کتاب درباره جنگ داخلی» خوانده و افزوده است: «و جنگ داخلی از هر جنگی بدتر است؛ در این جنگ، یک ملت درحال بلعیدن همدیگر هستند.»
هلن گودی چهل وپنج ساله، یکی از چهرههای مطرح این فصل ادبی، در رمانش «مجمع الجزایر»، به موضوع انتقال دشوار میراث خانوادگی، و کاوش در زندگی پدر و پدربزرگش میپردازد که اطلاعاتی کمی درباره آنها در دست دارد.
ساندرین کولتِ پنجاه وچهارساله، که به دلیل قدرت بیان در سبک خود با تحسین منتقدان روبه رو شد، داستانی درباره شورش دربرابر بردگی در یک منطقه روستایی و در زمانهای گذشته ارائه میدهد.
آکادمی گنکور این چهار کتاب را ازمیان هشت عنوان کتابی برگزیده است که سه هفته قبل انتخاب شده بودند.
جایزه گنکور، که اولین دوره آن در سال ۱۹۰۳ برگزار شد، جایزهای به ارزش ۱۰ یورو است، اما به برندگان خود فروش صدهاهزار نسخه از کتابشان را وعده میدهد. امسال، اعلام نامزدهای نهایی در شهر بخارستِ رومانی انجام شد. در سالهای گذشته، مراسم در بیروت و کراکوف برگزار شده بود.
جایزه گنکور، که به دنبال گسترش نفوذ ادبیات فرانسه در سطح جهانی است، برگزاری مراسم این جایزه در شهرهایی با ارزش فرهنگی بالا را فرصتی برای شناسایی بیشتر ادبیات فرانسه میداند که میتواند به ایجاد روابط فرهنگی بین المللی کمک کند و همچنین این امکان را به مخاطبان میدهد که با آثار و نویسندگان فرانسوی آشنا شوند و درعین حال به ادبیات محلی نیز توجه داشته باشند.
source