پسوریازیس بیماری خودایمنی است که درمان قطعی برای آن وجود ندارد اما خبر خوب برای مبتلایان به این بیماری این است که میتوان با مصرف ویتامین دی از شدت بیماری کاست.
به گزارش سایت خبری پُرسون، محققان میگویند دریافت ویتامین D کافی از طریق رژیم غذایی یا مکملها ممکن است در مدیریت پسوریازیس، یک بیماری خودایمنی که باعث ایجاد لکههای خارشدار و پوستهپوسته روی پوست میشود، مفید باشد.
این ادعا برگرفته از مطالعه جدیدی است که در نشست سالانه انجمن آمریکایی تغذیه (NUTRITION 2023) ارائه شد. اگرچه این یافتهها مقدماتی هستند و هنوز در یک مجله معتبر منتشر نشدهاند، کارشناسان میگویند که افزایش مصرف ویتامین D میتواند راهی کمخطر برای کاهش شدت پسوریازیس باشد.
نقش ویتامین D در مدیریت پسوریازیس
راشل لیم، نویسنده مطالعه و کاندیدای دکترای پزشکی در دانشکده پزشکی وارن آلپرت در دانشگاه براون، به Health گفت: “نقش مکملهای خوراکی ویتامین D به عنوان یک گزینه درمانی بحثبرانگیز است. مطالعه ما نشان میدهد که پیروی از یک رژیم غذایی غنی از ویتامین D یا شروع مکملهای خوراکی ویتامین D ممکن است فوایدی برای بیماران پسوریازیس داشته باشد، اما تحقیقات بیشتر مطمئناً ضروری است.”
پسوریازیس چیست؟
پسوریازیس یک بیماری مزمن است که تقریباً 8 میلیون نفر را در ایالات متحده تحت تأثیر قرار میدهد. در این بیماری، سیستم ایمنی فرد بیش از حد فعال میشود و باعث میشود سلولهای پوست سریعتر از حد طبیعی تکثیر شوند. این وضعیت منجر به ایجاد تکههایی از پوست ضخیم، پوستهدار و ملتهب میشود که معمولاً روی پوست سر، آرنجها یا زانوها ظاهر میشود.
یافتههای جدید در مورد ارتباط ویتامین D و پسوریازیس
پیش از این، تحقیقات در مورد ارتباط بین سطوح ویتامین D و شدت پسوریازیس محدود بود. تیم تحقیقاتی لیم دادههای حاصل از “مطالعه ملی سلامت و تغذیه” (NHANES) را بررسی کردند. آنها 491 شرکتکننده مبتلا به پسوریازیس را مورد مطالعه قرار دادند و سطح ویتامین D آنها را با میزان شدت پسوریازیس مقایسه کردند. نتایج نشان داد که سطوح پایین ویتامین D بهطور قابلتوجهی با شدت بیشتر پسوریازیس مرتبط است.
مکانیزمهای احتمالی اثر ویتامین D
لیم توضیح داد که سطوح پایینتر ویتامین D سرم با شدت بیشتر پسوریازیس به شکلی وابسته به دوز مرتبط است. این ارتباط ممکن است به این دلیل باشد که ویتامین D در تنظیم رشد سلولهای پوست (کراتینوسیتها) نقش دارد. جالب است بدانید که آنالوگهای ویتامین D (نسخههای مصنوعی ویتامین D) هماکنون در برخی موارد برای درمان پسوریازیس به شکل موضعی استفاده میشوند.
آیا بیماران پسوریازیس باید مکمل ویتامین D مصرف کنند؟
کارشناسان توصیه میکنند که مصرف مکملهای ویتامین D باید تحت نظر پزشک باشد. اگرچه سمیت ویتامین D نادر است، اما ممکن است مصرف بیش از حد آن منجر به مشکلاتی مانند هایپرکلسمی (افزایش کلسیم خون) شود که میتواند علائمی مانند تهوع، ضعف و تکرر ادرار ایجاد کند.
غذاهای غنی از ویتامین D
بهطور کلی، بیشتر ویتامین D مورد نیاز باید از رژیم غذایی تأمین شود. منابع غنی از ویتامین D عبارتند از:
ماهیهای چرب مانند سالمون، قزلآلا و تن
زرده تخممرغ
جگر گاو
پنیر
قارچها
در ایالات متحده، غذاهای غنیشده مانند شیر، جایگزینهای شیر گیاهی (سویا، بادام)، غلات صبحانه و آب پرتقال نیز منابع مناسبی از ویتامین D هستند.
اگرچه یافتههای این مطالعه امیدوارکننده هستند، اما تحقیقات بیشتری برای تأیید این نتایج و بررسی مکانیزمهای دقیق اثر ویتامین D در درمان پسوریازیس مورد نیاز است. لیم گفت: “تحقیقات بیشتر، مانند کارآزماییهای تصادفیسازی شده، برای ارائه توصیههای پزشکی دقیق ضروری است.”
نتیجهگیری
اگر شما یا یکی از نزدیکانتان از پسوریازیس رنج میبرید، ممکن است افزایش مصرف ویتامین D از طریق رژیم غذایی یا مکملها راهی کمخطر برای کاهش شدت علائم باشد. اما پیش از هرگونه تغییر در رژیم غذایی یا مصرف مکملها، با پزشک خود مشورت کنید.
منبع: سلامت
source