وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: تا پایان آذر، بیش از ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار گردشگر جذب کردیم و ۱۷ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش داشتیم.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، سید رضا صالحی امیری در حاشیه نشست سراسری استانداران کشور بیان کرد: در حوزه گردشگری نیازمند برنامه ریزی ویژه برای دستیابی به اهداف برنامه توسعه هستیم. گردشگری در ایران با جذابیت، امنیت و زیرساخت مرتبط است. جزو ۷ کشور اول جذاب دنیا هستیم و بیش از ۲۰ ظرفیت گردشگری در حوزه مذهبی، طبیعی، کشاورزی، دریامحور، سلامت و سایر را داریم.
وی خاطرنشان کرد: در حوزه گردشگری سلامت ۱.۲ میلیون نفر گردشگر سلامت با درآمد ۲ میلیارد دلار داریم که باید در این عدد به ۲ میلیون نفر و ۶ میلیارد دلار برسیم. این هدف دست یافتنی است. من با وزرای خارجه و بهداشت جلسه داشتم و نشستهای کارشناسی انجام میشود تا برخی ناهمواریها را رفع کنیم. در این زمینه باید کشورهای هدف را شناساسی کنیم. گردشگر سلامت باید در مدیریت واحد قرار بگیرد و باید سیستم جامعی ایجاد شود. ما با وزرای خارجه و بهداشت، نظام نامه جامعی را امضا و اجرا میکنیم. وزارت کشور هم باید دخیل باشد تا از ظرفیت استانداران و نیروی انتظامی هم استفاده کنیم.
صالحی امیری در باره نقش استانداران در توسعه گردشگری گفت: استانداران در سطح استان نماینده دولت هستند و مقام عالی دولت در استانها محسوب میشوند. معتقدیم استانداران بهتر از مسئولان در تهران میتوانند در زمینه توسعه گردشگری تصمیم گیری کنند. ۹۰ درصد ظرفیت گردشگری کشور در استانها است. تمرکز گردشگرها در چند کلانشهر عادلانه نیست و به برنامه برای توزیع گردشگر مخصوصا در نوار مرزی کشور نیاز داریم. گفتوگو داشتهایم تا گردشگران کشورهای آذربایجان، ارمنستان و عراق امکان حضور با ماشین شخصی در ایران را داشته باشند و این مسیر آغاز شده است.
وی با بیان اینکه معتقدیم موتور محرکه توسعه، سرمایه گذاری بخش خصوصی است، گفت: باید از آنها حمایت کنیم. ۲۷۰۰ طرح در زمینه گردشگری روی زمین داریم. با سرمایه گذاران جلسه دارم. تقاضای آنها این است که موانع را بردارید. ما هم قدم به قدم در حال برداشتن موانع مختلف هستیم. باورمان این است که بدون سرمایه گذاری، گردشگری به مقصود و به مقصد نمیرسد، به همین دلیل از همه سرمایه گذاران دعوت میکنیم در کشور خود برای توسعه گردشگری به توسعه زیرساختها همت بیشتری گمارند؛ زیرا سرمایه آنها بازده خوبی خواهد داشت و موج گردشگر به کشور آغاز میشود. ما به توسعه و برابری زیرساختها نیاز داریم. ۴۵۵ هزار تخت داریم که به ۱ میلیون تخت برای جذب ۱۵ میلیون گردشگر نیاز داریم. به ۵۵۰ هواپیما و ۸ هزار اتوبوس نیاز داریم.
وی در خصوص برنامه این وزارتخانه برای ممانعت از تخلف در مراکز گردشگری گفت: ۱۸ هزار مرکز اقامتی داریم که تعداد تخلفات کمتر از انگشتان یک دست است. نظارت عالیه در این زمینه با وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است، اما مسئولیت نظارت با فراجاست. ما اگر متوجه تخلف شویم، به نهادهای قضایی منعکس کرده و برخورد لازم را میکنیم. اما در یک نقطه در ۸۰ کیلومتری قم و اطراف گرمسار در تیر سال جاری یعنی قبل این دولت، عدهای تخلف انجام دادند که ما به قوه قضائیه اطلاع دادیم و آن مرکز پلمب و فرد خاطی به دادگاه احضار شد.
میرات فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در چند دهه گذشته هیچ وقت اولویت کشور نبوده است. در کشوری که نفت، معدن و پتروشیمی متمرکز است، به گردشگری توجه ندارد. خلاف آنچه سخنرانی میشود، گردشگری در اولویت نیست به گونهای که فاصله ما با همسایگان در این زمینه زیاد شده است و دیگر همسایگان را دنبال نمیکنیم، چون امکان رسیدن به آنها وجود ندارد.
وی با بیان اینکه ۹۰ درصد ظرفیت حوزه گردشگری در استانها هست، افزود: ما در حوزه میراث فرهنگی دچار فرسودگی هستیم و این نگران کننده است و نیازمند مرمت آثار خود هستیم. ما ۱ میلیون اثر فرهنگی داریم که در دنیا بی نظیر است. هیچ کشوری در دنیا به اندازه ایران ظرفیت میراث فرهنگی ندارد. نسل جوان این میراث را باید بشناسد. از استانداران تقاضا داریم دوگانه دروغین ایران و اسلام را کنار بگذارند؛ زیرا این دو هیچگاه در تعارض نبودهاند. باید عناصر هویتی برای دانش آموزان در آموزش و پرورش ایجاد شود. جوانان و مردم کشورمان باید احساس کنند در متمدنترین کشور دنیا زندگی میکنند.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با اشاره به سابقه تمدنی و فرهنگی ایران، گفت: ما نتوانستهایم تمدن ایرانی را به مردم خود و دنیا معرفی کنیم. بیش از هر زمانی به بازتولید هویتی نیاز داریم. یک علت مهاجرت این است که نتوانستهایم به جوانان خود آموزش دهیم که در متمدنترین کشور زندگی میکنید.
صالحی امیری خاطرنشان کرد: در جذابیت گردشگری، هر استان ظرفیت خاص خود را دارد و نمیتوان یک استان را به دیگری ترجیح داد. ما به برنامه ۵ ساله در این زمینه نیاز داریم که اکنون تهیه این برنامه در حال انجام است. استانداران اجرای این برنامه را در دستور کار قرار دهند.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی افزود: تعداد گردشگر سلامت حدود ۱.۲ میلیون نفر است متعهد هستیم این تعداد به ۲ میلیون نفر برسد. ما کادر درمانی قوی و بیمارستانهای پیشرفته داریم و هزینههای درمان در ایران نسبت به سایر کشورها یک پنجم تا یک دهم است که باید از این ظرفیت بهره ببریم.
صالحی امیری با بیان اینکه یکی از اهداف ما توسعه گردشگری دریایی است، گفت: بزرگترین ظرفیت زیارتی را بعد از عراق داریم. در حال مذاکره برای ورود گردشگر از کشورهای همسایه با ماشین شخصی هستیم و استانداران در این زمینه فعال باشند.
وی با بیان اینکه نیازمند توزیع عادلانه گردشگر در همه استانها هستیم، گفت: برای جذب ۱۵ میلیون گردشگر به ۱ میلیون تخت نیاز داریم. ما باید زیرساختهای خود را برای رسیدن به این هدف تکمیل کنیم. استانداران میتوانند این زیرساختها را تکمیل کنند.
صالحی امیری خاطرنشان کرد: به ناحق ابررسانههای غرب تلاش دارند ایران را ناامن جلوه دهند. ایران از کشورهای منطقه امنتر است، اما غرب دنبال ایران هراسی است. ما برای ایران هراسی برنامه داریم. استانداران هم باید در این زمینه فعال باشند. ۸۵ درصد گردشگر خارجی بعد از حضور در ایران اعلام کردهاند، ایران کشوری امن است، یعنی ذهنیت آنها اصلاح شده است.
وی با تاکید بر اینکه جذب گردشگر از خلیج فارس، ترکیه، عراق، قفقاز و آسیای میانه موجب افزایش درآمد میشود، بیان کرد: از ایرانیان خارج کشور دعوت کنیم به کشور خود سفر کنند.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: سال گذشته بیش از ۶ میلیون و ۳۰۰ هزار گردشگر خارجی وارد کشور شده است. در ۹ ماهه اول امسال، ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار گردشگر وارد کشور شدهاند که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۱۷ درصد رشد داشته است. ما باید به مرز ۱۵ میلیون گردشگر برسیم.
وی با انتقاد از مغفول ماندن صنایع دستی در کشور بیان کرد: باید فضای صادرات صنایع دستی را در کشور فعال کنیم. ۲۲۴ میلیون یورو صادرات صنایع دستی داریم که این رقم را باید افزایش دهیم. ۵۰۰ هزار نفر در صنایع دستی فعال هستند که باید تا پایان برنامه توسعه این عدد به ۱ میلیون نفر برسد.
source