انجام انواع تست های کنترل کیفیت برای تشخیص سلامت محصولات غذایی اهمیت زیادی دارد. این فرایند در آزمایشگاه تحت نظارت کارشناسان فنی انجام می گیرد. فرآیند کنترل کیفیت مواد غذایی به منظور رعایت استانداردهای کیفی در این حوزه حائز اهمیت بوده و به تقویت اعتماد به برندهای مواد غذایی می انجامد. پس از تکمیل این فرایند آرم و نشان های استاندارد و بهداشت با استفاده از دستگاه جت پرینتر بر روی محصولات درج می شود.
انواع آزمایش های کنترل کیفیت
برای انجام فرآیند کنترل کیفیت مواد غذایی، باید چند آزمایش اجرا خواهد شد که برخی از آن ها را در این بخش مشاهده می کنید:
1- انجام تست های میکروبی به منظور پیشگیری از وجود انواع کپک، ویروس و… در مواد غذایی یک مرحله مهم به شمار می رود.
2- تجزیه و تحلیل های شیمیایی برای آزمایش مواد افزودنی به کار رفته در مواد غذایی که با انجام طیف سنجی میسر خواهد بود.
3- تست آلرژن برای تضمین سلامت افراد آلرژیک که به برخی مواد غذایی حساسیت دارند.
4- تست های تغذیه که به منظور تطابق نوع مواد موجود در خوراکی ها و محصولات انجام می شود.
5- تشخیص اجسام خارجی و اطمینان از عدم وجود آن ها در مواد غذایی در این خصوص اهمیت زیادی دارد.
6- تست های فیزیکی که شکل و قوام مواد غذایی را مشخص می کند. در این آزمایشات، تکنیک هایی برای تحلیل بافت و ابعاد هر محصول مورد استفاده قرار می گیرند. اندازه گیری ویسکوزیته محصولات و تحلیل میزان رطوبت مواد غذایی و… در این تست ها انجام می شود.
7- تست مدت زمان ماندگاری محصولات برای تعیین میزان کیفیت و ایمنی محصولات خوراکی انجام می شود. تست ماندگاری مشخص می کند که هر محصول در شرایط نگهداری خاص چه مدت قابل نگهداری خواهد بود و سالم باقی می ماند. با هر تغییر در بافت و ساختار مواد غذایی، ماندگاری آن در شرایط مورد نظر زیر سوال می رود.
8- ارزیابی های حسی برای مشخص شدن عطر و طعم و بوی مواد غذایی اهمیت زیادی دارند.
انواع آرم کنترل کیفیت مواد غذایی
پس از تکمیل فرایند کنترل کیفیت مواد خوراکی نوبت به درج آرم بر روی بسته بندی مواد می رسد. در این بخش برخی از این آرم و نشان ها را مشاهده می کنید:
1- Gluten Free نشان مواد غذایی بدون گلوتن است که پس از تکمیل کنترل کیفیت در آزمایشگاه و تایید آن توسط کارشناسان بر روی بسته بندی درج می شود.
مقاله Gluten: A Benefit or Harm to the Body در سایت : nutritionsource گلوتن را اینگونه تعریف میکند.
Gluten is a protein naturally found in some grains including wheat, barley, and rye. It acts like a binder, holding food together and adding a “stretchy” quality
گلوتن پروتئینی است که به طور طبیعی در برخی غلات از جمله گندم، جو و چاودار یافت می شود. مانند یک چسب عمل میکند، غذا را کنار هم نگه میدارد و خاصیت «کششی» به آن اضافه میکند.
2- میزان ماندگاری محصول با آرم Period After Opening که به صورت یک قوطی درب باز است مشخص می شود. این علائم اغلب بر روی مواد آرایشی و بهداشتی درج می گردند.
3- علامت وگان بر روی محصولات غذایی نشان دهنده سلامت محصول برای محیط زیست است. نشان Certified Vegan یک لوگوی تایید شده برای مصرف کنندگان است.
هر یک از این آرم و نشان ها با استفاده از دستگاه جت پرینتر بر روی بسته بندی اقلام درج می شود. با استفاده از این تجهیزات لیبل مخصوص مواد غذایی چاپ شده و روی بسته الحاق می گردد.
دسته بندی | نوع آزمایش | هدف | محل انجام |
آزمایشهای میکروبی | تستهای میکروبی | تشخیص و پیشگیری از وجود کپک، ویروس و سایر میکروارگانیسمهای مضر | آزمایشگاه میکروبیولوژی |
آزمایشهای شیمیایی | تجزیه و تحلیلهای شیمیایی، طیف سنجی | آزمایش مواد افزودنی و ترکیبات شیمیایی موجود در مواد غذایی | آزمایشگاه شیمی مواد غذایی |
آزمایشهای آلرژن | تست آلرژن | تضمین سلامت افراد آلرژیک به مواد غذایی خاص | آزمایشگاه کنترل کیفیت مواد غذایی |
آزمایشهای تغذیهای | تستهای تغذیه | تطابق مواد موجود در مواد غذایی با اطلاعات درج شده بر روی بسته بندی | آزمایشگاه تغذیه |
آزمایشهای فیزیکی | تستهای فیزیکی، تحلیل بافت، اندازه گیری ویسکوزیته، تحلیل رطوبت | تعیین شکل، قوام، بافت، رطوبت و سایر ویژگیهای فیزیکی مواد غذایی | آزمایشگاه کنترل کیفیت فیزیکی مواد غذایی |
آزمایشهای ماندگاری | تست مدت زمان ماندگاری | تعیین میزان کیفیت و ایمنی مواد غذایی در شرایط نگهداری خاص | آزمایشگاه کنترل کیفیت مواد غذایی |
آزمایشهای حسی | ارزیابیهای حسی | تعیین عطر، طعم و بوی مواد غذایی | آزمایشگاه ارزیابی حسی |
تشخیص اجسام خارجی | تشخیص اجسام خارجی | اطمینان از عدم وجود اجسام خارجی در مواد غذایی | آزمایشگاه کنترل کیفیت مواد غذایی |
تست کنترل کیفیت کجا انجام می شود؟
تست و فرآیند کنترل کیفیت مواد غذایی در آزمایشگاه های میکروبیولوژی برای شناسایی پاتوژن های مضر و آلاینده های غذایی انجام می گیرد. با انجام این تست ها، بافت و رنگ و میزان ماندگاری محصولات غذایی در بالاترین سطح ممکن ارزیابی می شود.
در سال های اخیر تجهیزات پیشرفته ای به منظور تجزیه تحلیل سطح پی اچ و محتوای نگهدارنده مواد غذایی ابداع شده اند که هر یک از آن ها در این حوزه نقش تعیین کننده ای دارند. انواع دستگاه جت پرینتر صنعتی، دستی و نیمه اتومات به منظور درج اطلاعات به دست آمده در آزمایشگاه ها بر روی محصولات مورد استفاده قرار می گیرند.
نتیجه گیری
در این بخش برخی از مهمترین مراحل فرآیند کنترل کیفیت مواد غذایی را بررسی کردیم که هر یک به ارزیابی و تحلیل برخی خصوصیات محصولات غذایی می پردازند. شما می توانید با مشاهده لیبل های درج شده بر روی بسته بندی محصولات غذایی که با استفاده از دستگاه جت پرینتر چاپ می شوند به کیفیت مواد و تست های انجام شده بر روی آنها پی ببرید. در سال های اخیر استانداردهای بسیاری در کشورهای پیشرفته تعیین شده اند که هر یک نشان دهنده انجام برخی تست ها و آنالیزهای آزمایشگاهی هستند.
source