به گزارش همشهری آنلاین، دژ محمد علی خان بختیاری در دزفول، دژی طبیعی در دیوارههای کوه در ارتفاع ۱,۵۵۰ متر و شانهبهشانه کوه هفتتنان در خوزستان، یک راه ورود و خروج دارد و جاده زیبای منتهی به آن، یکی از تماشاییترین جاهای دیدنی دزفول است. این دژ با نام دژ علی مردان خان نیز شناخته میشود.
تاریخچه دژ
دژ محمدعلی خان یا دژ سردشت در سال ۱۲۳۲، محل مبارزات مبارزات محمدعلی خان اول و محمودصالح چهارلنگ بختیاری، علیه ظلمهای خانلرمیرزا احتشام الدوله، حاکم وقت لرستان و خوزستان و پسرش ابراهیممیرزا در حکومت قاجار بود. گفته شده در زمان رضا شاه که برنامه سرکوبی خانها وجود داشت محمدعلی خان به این دژ طبیعی که هیچ راه نفوذی نداشت پناه برد و به همین دلیل به این نام مشهور شد. طبق گفته راهنمایان محلی این منطقه، دیوارههای بسیار بلند این کوه و دسترسی سخت به قله آن منجر به خلق یک دژ طبیعی شدهاند که در گذشته از آن بهعنوان یک پناهگاه یا بنای نظامی استفاده میشده است. آنها همچنین میگویند که بنایی قلعهمانند در گذشته بر فراز آن وجود داشته است.
آبشار دژ
آبشار دوقلوی دژ محمدعلیخان در دامنه دژ قرار دارد. آبشار سمت راست با جریان آب کمتر، پشت یک درخت «مورد» پنهان شده است، اما آبشار سمت چپ، کاملا مشخص است. رنگ دژ محمدعلی خان، خاکی و در برخی از قسمتها، سیاه و تیره است. پوشش گیاهی اطراف دژ و آبشار به زیبایی جلوه طبیعی این منطقه میافزایند. در این بخش از دژ محمدعلی خان، چند اتاقک سنگی مسقف و کوچک وجود دارد که عشایر در گذشته از آنها برای اقامت یا استراحت استفاده میکردند. از این اتاقکها در شرایط آبوهوایی مناسب و با توجه به نکات ایمنی میتوان بهعنوان پناهگاه استفاده کرد.
چطور برویم؟
برای رسیدن به دژ محمدعلی خان، در جاده سردشت، به روستای لب سفید میرسید. از آنجا به بعد، جاده ارتفاع بیشتری میگیرد و کمکم بلوطهای زاگرس، پدیدار میشوند. ارتفاع جاده در نزدیکی دژ محمدعلی خان از سطح دریا، ۸۵۰ متر است. دشتهای مملو از گلهای زرد رنگ خاکشیر، یکی از زیباترین جاذبههای این منطقه در فصل بهار است.
source