مدیر کانون منهاج در حاشیه اجرای مجالس تعزیه «شبیه نور» عنوان کرد:
مدیر کانون منهاج در حاشیه اجرای مجالس تعزیه «شبیه نور» گفت: متاسفانه در حال حاضر تعزیه در تهران در حال از بین رفتن است. خانه نمایش سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران میتواند به متولی هنر تعزیه در شهر تهران تبدیل شود و از اجراهای خوب حمایت کند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فرهنگ و هنر، عباس مرادی مدیر کانون منهاج که این شبها در خانه هنرمندان ایران مجالس تعزیه «شبیه نور» را برگزار میکند، درباره فعالیتهای این کانون گفت: کانون منهاج حدود سه سال است که فعالیتش را با هدف ترویج و گسترش هنر آیینی تعزیه آغاز کرده و عمده تمرکزش بر آموختن تعزیه است؛ تعزیهای که بنا به فرمایش مقام معظم رهبری خارج از تحریف و دروغ باشد.
وی با بیان اینکه هدف کانون منهاج این است افرادی را تربیت کند تا آینده تعزیه تضمین شود، افزود: عمده هنرجویان ما کودکان و نوجوانان هستند و بسیاری از نوجوانانی که در حال حاضر در مهمترین مرکز تعزیه ایران یعنی خوانسار اجرا میکنند، تعزیه را در کانون منهاج فرا گرفتهاند. چهار نفر از نوجوانان کانون ما به عرصه حرفهای تعزیه راه پیدا کردهاند. در طول این سه سال فعالیت کانون حدود ۲۰۰ نوجوان شبیهخوان تحویل دادهایم. البته هنرجویان جوان و بزرگسال هم داریم.
مرادی با اشاره به اجرای مجالس شبیهخوانی «شبیه نور» اظهار کرد: معمولا در اجراهایمان تلاش میکنیم اصل تعزیه را به شکل حرفهای و علمی اجرا کنیم و در کنار حرفهایهای تعزیه، از تعدادی از هنرجویان مستعد نیز استفاده میکنیم. در این پنج شب یک تعزیه سنتی همراه با تکنیکها و اصول درست تعزیه ارائه میدهیم.
مدیر کانون منهاج درباره ارتباط تعزیه با بدنه هنر نمایش گفت: تعزیه تلفیقی از هنرها از جمله هنر نمایش است. موسیقی، روانشناسی رنگ ها، گریم، طراحی لباس، طراحی حرکات و… در تعزیه وجود دارد. تفاوت تعزیه با تئاتر این است که به جای ۱۸۰ درجه، در ۳۶۰ درجه آن تماشاگر دارد. همه اصول هنری در هنر تعزیه به کار گرفته میشود و به اعتقاد من بهترین مکان برای برگزاری برنامه «شبیه نور» خانه هنرمندان است. تعزیه به عنوان هنر ملی و آیینی ما میتواند در این مکان هنری اجرا شود.
وی تصریح کرد: توجه سازمان فرهنگی هنری به هنر تعزیه اتفاق مهمی است. متاسفانه در حال حاضر تعزیه در تهران در حال از بین رفتن است. با توجه به هزینههای بالای تعزیه، دیگر افراد نمیتوانند مجالس تعزیه برگزار کنند، در حالی که تا دو دهه پیش در هر محله تهران یک تعزیه اجرا میشد. خانه نمایش سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران میتواند به متولی هنر تعزیه در شهر تهران تبدیل شود و از اجراهای خوب حمایت کند. امیدواریم این حمایتها تداوم داشته باشد.
مرادی با اشاره به برنامههای آینده کانون منهاج بیان کرد: در ماه صفر انشالله ۲۰ شب اجرای تعزیه در پردیس تئاتر تهران خواهیم داشت. در این اجراها بر خلاف اجراهای خانه هنرمندان، به تعزیههای غریبی که کمتر خوانده شده میپردازیم. تعزیههایی که بر خلاف تعزیههای مشهور مانند حُر و علی اکبر و حضرت عباس و…، قدری مهجور مانده و متاسفانه در حال از بین رفتن است. تعزیههایی مانند حبیب بن مظاهر، عقیل و… را اجرا میکنیم که مردم کمتر دیدهاند. ما بیش از هزار تعزیه داریم که بسیاری از آنها ناشناخته است. این اجراها برای دانشجویان نمایش و علاقهمندان به هنر تعزیه ارزش پژوهشی نیز دارد.
وی در پایان گفت: در کانون منهاج فعالیتهای پژوهشی گستردهای داشتهایم و آثار مکتوب مانند واژهنامه تعزیه، موسیقی اصیل تعزیه و ادبیات تعزیه را آماده کردهایم که نتایج این پژوهشها روی صحنه اجرا نمود دارد. تولید نرمافزار نسخهنگار از دیگر اقدامات مهم ما در کانون است که میتوان گفت مشکل نسخه را تا ابد حل میکند. در این نرمافزار همه نسخههای معتبر تعزیه با تصحیح بزرگان این هنر جمعآوری و ثبت شده است. همچنین بسیاری از دانشجویان نمایش، پایاننامه خود را با همکاری کانون منهاج در موضوع تعزیه پیش میبرند.
مجالس شبیهخوانی «شبیه نور» با مشارکت خانه نمایش سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران و خانه هنرمندان ایران از ۱۶ تا ۲۰ تیر هر شب ساعت ۲۰ در محوطه خانه هنرمندان ایران برگزار میشود. این مجالس به ترتیب به شهادت طفلان مسلم، شهادت حضرت قاسم، شهادت جناب حر، شهادت حضرت علی اکبر و شهادت حضرت عباس اختصاص دارد.
خانه هنرمندان ایران در خیابان طالقانی، خیابان موسوی شمالی، بوستان هنرمندان واقع شده است.
source