به گزارش خبرگزاری صدا و سیما عبدالمجید شاکری شمسی گفت: طرحهای مرمت میراث متناسب با اولویتبندی و نیاز هر طرح انجام میشود که در همین راستا پارسال ۱۴۰ طرح با تخصیص اعتبار ۶۰ میلیارد تومان و امسال نیز تقریباً ۱۳۰ طرح با اعتبار ۵۸ میلیارد تومان در دست اقدام است.
معاون میراثفرهنگی استان یزد یکی از طرحهای مورد بازدید را طرح ساماندهی قبرستان تاریخی جوی هُرهُر با صرف اعتبار تقریباً سه میلیارد تومان اشاره کرد و افزود: در توافق با شهرداری، مقرر شد که قسمت ساختمانهای ثبت ملی شده این مجموعه بهصورت تخصصی توسط میراث مرمت و سایر قسمتهای قبرستان از سوی شهرداری مرمت و ساماندهی شود.
او با اشاره به اجرای این طرح در دو سال اخیر، ابراز امیدواری کرد که این فضاها در سال جاری آماده بهرهبرداری و در اختیار مردم قرار گیرد.
شاکری شمسی گفت: قبرستان جوی هُرهُر که مدفن حدود ۱۰۰ عالم و مجتهد مسلم است و در دل شهر یزد واقع شده، تقریباً تا سالهای ابتدایی پس از انقلاب برای تدفین مردگان مورد استفاده قرار میگرفته است.
معاون میراثفرهنگی استان یزد در ادامه، ضمن اشاره به اختصاص بخشی از اعتبارات سال گذشته به انجام مرمتهای اضطراری در بافتهای تاریخی از محل اعتبارات مربوط به سیل، گفت: در همین راستا پارسال ۱۴۰ مورد مرمت اضطراری صورت گرفت و امسال نیز در قالب طرحهای امانی و برخی در قالب واگذاری به پیمانکار در حال انجام است.
او با بیان اینکه ثبت اثر حقوق مالکانه برای اداره میراثفرهنگی به همراه ندارد، گفت: با این وجود اداره کل میراثفرهنگی مصمم است تا بناهای دارای ارزش تاریخی بهویژه آنهایی که در آن سکونت وجود دارد را در صورت نیاز برای مرمت یاری کند
شاکری شمسی اضافه کرد: این مرمتها بهصورت مشارکتی در قالب بعضاً پرداخت ۷۳۰ مورد تسهیلات پرداختی در جریان خرابیهای ناشی از سیل و گاه نیز تأمین مصالح ساختمانی و اجرا توسط مالک یا به روشهای دیگر مشارکتی انجام میشود.
معاون میراثفرهنگی استان یزد بیان کرد: بقعه «سید رکنالدین» متعلق به سال ۷۲۵ هجری قمری دیگر بنای مورد بازدید اصحاب رسانه در این تور رسانههای بود.
او ادامه داد: این بقعه که بخشی از مجموعه مدرسه رکنیه یزد بوده، به شماره ۲۴۶ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و هنوز هم بر اساس رسمی دیرینه، در روزهای چهارشنبه تنها پذیرای بانوان برای ذکر دعا و نذرونیاز است.
به گفته شاکری شمسی، میراثفرهنگی عزم خود را برای پایان دادن به طرح مرمتی بقعه سید رکنالدین و جمعآوری داربستهای درون این بقعه پس از حدود ۱۵ سال به کار بسته و در این راستا طی دو سال اخیر تقریباً ۲.۵ میلیارد تومان اعتبار برای آن صرف کرده است.
معاون میراثفرهنگی استان یزد از پایان مرمت کاشیکاری خبر داد و گفت: بخشی از تزئینات داخلی این بنا نیز مرمتشده و مابقی نیز در دست اقدام است.
به گفته مجید علومی مدیر پایگاه شهر میراث جهانی یزد، این بقعه متعلق به «سید رکنالدین محمد قاضی» از بزرگان و قاضیالقضات شهر یزد از دوره اتابکان تا دوره آلمظفر است.
او، سید رکنالدین را شخصیتی بسیار بانفوذ، خیر و نیکوکار در یزد به نقل از کتبی مانند «جامع الخیرات» برشمرد و افزود: او نه تنها در یزد بلکه در دیگر شهرهای کشورمان مانند تبریز خدماتی را ارائه و آثاری از خود بر جای گذاشته است.
علومی خاطرنشان کرد: بقعه کنونی که در حال مرمت است، بخش باقیمانده از مدرسه بسیار بزرگ رکنیه ساخت شده توسط سید رکنالدین است که دارای فضاهای مختلفی مثل کتابخانه، دارالسیاده، دارالضیافه، دارالشفاعه، محلهای درس خواندن و تدریس و البته میدان وقت الساعه برای تعیین وقت و زمان بوده ولی متأسفانه فقط بقعه و محل دفن بانی آن باقیمانده است.
مجموعه سلطان شیخداد یکی دیگر از طرحهای مرمتی میراث بود که اصحاب رسانه از آن بازدید داشتند.
سلطان محمد دادا متعلق به قرن ششم و هفتم هجری قمری و مردی صوفی مسلک ولی از شخصیتهای مردمدار و مورداحترام در آن دوران بوده است که چند روز پس از وفاتش، پیکر او به نبش قبر و در این مجموعه تاریخی دفن شده است. البته حسینیه اضافهشده به این بقعه، احتمالاً در دوره صفویه یا قاجار به مقبره سلطان اضافهشده است.
این مجموعه هماکنون در حال کف سازی و مرمت با تخصیص اعتبار موردنیاز است و پیشبینی میشود مرمت آن امسال به اتمام برسد.
source