به گزارش گروه حوزه و روحانیت خبرگزاری تسنیم، حجتالاسلام والمسلمین دکتر سیدسجاد ایزدهی در نشست هماندیشی «ظرفیتهای فقه برای دفاع از ولی امر مسلمین و جامعه اسلامی» که در دانشگاه باقرالعلوم(ع) برگزار شد، با تشریح موضوع بازخوانی فقه نسبت با جایگاه رهبری اسلامی گفت: در موضوع دفاع از ولایت فقیه و ولی امر مسلمین، برخی از ظرفیتهای فقه شیعه مغفول مانده است که باید تبیین و بازخوانی شود.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی افزود: ولیفقیه در ساختار نظام اسلامی، جایگاه بسیار مهم و والایی دارد و تهدید ولیفقیه صرفاً تهدید یک شخص نیست.
وی بیان کرد: در واقع تهدید ولی فقیه و ولی امر مسلمین، تهدید علیه امنیت، هویت دینی و انسجام امت اسلامی است و در منظومه فقه سیاسی شیعه مصداق محاربه تلقی میشود.
حجتالاسلام ایزدهی عنوان کرد: موضوع بحث از طریق موضوعشناسی و بخشی نیز در روش حل مسائل قابل بررسی است، در این راستا دفاع از ولی امر یا حاکم یا امام و ولی فقیه به لحاظ موضوع، امنیتی است.
وی تصریح کرد: تهدید رهبری موضوع امنیت نظامی است نه انتظامی و در اینجا محاربه بهمعنای اخافه در سرزمین اسلامی نیست موضوع در خصوص دشمن بیرونی است که در حوزه امنیتی تهدید کرده و عملا حربی است و محارب قدری با مسامحه است.
این استاد حوزه و دانشگاه اظهار داشت: در تبیین قواعد فقهی ناظر به دفاع از رأس حاکمیت، در شرایط تهدید عملیاتی حکم اولیه دشمن قتل است.
وی خاطرنشان کرد: سیره اهلبیت(ع) و عقل نیز بر ضرورت مقابله پیشدستانه برای حفظ امنیت جامعه اسلامی دلالت دارند.
ایزدهی گفت: در اینجا محارب در حوزه انتظامی است؛ اما دشمن در عرصه بینالمللی جنگ را علم کرده و این شخص مصداق کافر حربی است و حکم سر جای خودش است.
وی با بیان اینکه صیانت از ولیفقیه؛ شرط پیروزی در فقه سیاسی شیعه است افزود: موضوع ما مستحدث است؛ در زمانهای گذشته در جنگها معمولا حاکم و امام از دیگران دفاع میکردهاند و دفاع بر عهده حاکم بوده اینکه یک امام مستقلا در معرض تهدید قرار بگیرد و دیگران از او حمایت کنند سابقه ندارد.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی بیان کرد: در آن دوران، معرکه رویارویی اقتضای خاص خود داشت و امام جلوی سپاه نبود و سپاه را هدایت میکرد، در این شرایط دشمن بخواهد بهصورت خاص رهبری و حاکم را تهدید کند به دلیل امکانات میسر نبود.
وی عنوان کرد: در دوران جدید وقتی سلاحها متفاوت شد، نوع جنگها و دسترسیها متفاوت میشود و میتواند در منطقه رهبری را تهدید به قتل کند؛ از اینرو استدلال به ادلههایی در دفاع از امام میکنیم.
ایزدهی تصریح کرد: اینکه کسی، رهبری را تهدید کرده افق مشخص است؛ عدو در معرکه جنگ حکم قتل است، دشمنی که خطرناک است و اگر شمشیر در دست داشته باشد حمله میکند.
ایزدهی با اشاره به جنگهای ترکیبی و شیوههای نوین جنگ دشمن، تأکید کرد: یکی از راهبردهای دشمن حذف فرماندهان برای فروپاشی ساختار فرماندهی است؛ نمونه آن را در جنگ 12روزه و نیز مواجهه با داعش دیدهایم. حفظ نخ تسبیح نظام یعنی ولیفقیه از شروط تحقق پیروزی است.
انتهای خبر/
source