به گفته میعادفر همه گروههای سلامت در این مدت حضور پررنگی را داشتند و در بازدید از ۲، ۳ استان مشاهده کردیم که حتی بازنشستهها هم اعلام حضور کرده بودند که در خدمت بیماران باشند اما به این موضوع نیازی نبود و کادر درمان جوابگوی نیاز بیماران بودند.
او با بیان این که ۱۰۵۰۰ ماموریت جنگی در اورژانس داشتیم، تاکید کرد: علاوه بر این، خدمات شرایط عادی هم با ۱۲۶ هزار ماموریت انجام شد و سعی ما این بود که هیچ خدماتی کم رنگ نشود. طی این مدت ۳۰۲ زن مصدوم و ۱۰۲ زن شهید شدند. همچنین ۴۷ کودک شهید و ۲۱۵ کودک و نوجوان مصدوم داشتیم. ۱۱ دستگاه آمبولانس دچار آسیبدیدگی شدید تا کم شدند که ۳ دستگاه آمبولانس دیگر قابل استفاده نیست. ۶ پایگاه اورژانس هم آسیب دید و یک پایگاه به شکل کامل تخریب شد. به ۹ بیمارستان هم آسیب وارد شد که مجبور شدیم که ۲ بیمارستان فارابی کرمانشاه و بیمارستان سوختگی مطهری تخلیه کنیم. سه مرکز بهداشتی – درمان هم آسیب دید و ۲۰ همکار حوزه سلامت که ۱۶ نفر همکاران اورژانس بودند دچار آسیب دیدگی شدند. یکی از همکاران ما به دلیل شدت موجگرفتگی ناشی از انفجار در بخش اعصاب بستری است.
۴ مخاطره مهم در اربعین
میعادفر در تشریح اقدامات کمیته بهداشت و درمان درمراسم اربعین حسینی بیان کرد: وزارت بهداشت مسئول این کمیته است و سازمان اورژانس هم نقش هماهنگ کننده دارد. البته کمیته بهداشت و درمان تا نقطه صفر مرزی ارائه خدمت میکند و بعد از آن در کشور عراق سازمان هلال احمر این وظیفه را برعهده دارد.
این مسئول درباره مهمترین مخاطرات مشکل حوزه سلامت در این رویداد بینالمللی بیان کرد: هر سال به سمت افزایش گرما میرویم و امسال دمای هوا بیشتر از سال گذشته است. البته طی سالهای اخیر این روند افزایشی دما شروع شده به همین دلیل با توجه به فراگیر شدن اربعین و حضور پررنگ مردم در این مراسم در کل مرزهای کشور زیرساختهای دائمی ایجاد شده است. در مرز مهران و نقطه صفر مرزی که زائران توقف دارند مرکز درمانی با ۱۵۰ تحت بستری دائر و خوابگاه هم برای همکاران پزشک و پرستار ایجاد شده است. در مرز خسروی ۲ هزار متر مرکز ساخته شده که هم مرکز درمانی است و هم استقرار تیمهای پزشکی. در شلمچه و چذابه هم این زیرساختها برقرار است.
میعادفر با بیان این که اتاق سرد در تمام مرزها وجود دارد که افراد در صورت گرمازدگی در مسیر رفت یا برگشت در آنجا استراحت کنند، تجمع انبوه را دیگر مخاطره این ایام عنوان کرد و گفت: پیش بینی میشود که امسال ۴ میلیون نفر زائر داشته باشیم. این یعنی در نظرگرفتن ظرفیت خدماترسانی به ۸ میلیون نفری برای رفت و برگشت زائران. این در حالی است که ۴۰ تا ۵۰ درصد زائران هم از مرز مهران عبور میکنند، در سالهای گذشته زیرساختهای خوبی در این منطقه فراهم شده است. مهمترین این اقدامات دو طرفه شده جادهها و کاهش زمان ترافیک است. در بحث عبور از مرزها هم هماهنگیهایی را با طرف عراقی انجام دادهایم که مثل سال گذشته هیچ توقفی نداشته باشیم، چون بسیار غیرقابل تحمل است. در این ایام ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار نفر به شکل دریایی، ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار نفر از مسیر هوایی و همین میزان هم به شکل ریلی به سمت مرزها منتقل میشوند.
این مسئول با بیان این که مخاطره دیگر حوادث ترافیکی است، ادامه داد: حدود یک میلیون نفر با ناوگان وزارت راه جابجا میشوند و بخش اعظمی با ناوگان مردمی در این مسیر تردد میکنند. به همین دلیل باید مراقبتهای لازم را داشته باشند که دچار حادثه نشوند.
به گفته رئیس سازمان اورژانس، مسمومیت و مشکلات گوارشی از جمله بیماریهایی که مردم را تهدید میکند و برنامهریزی برای این ارائه خدمات در این حوزه انجام شده است. اتاق و کانکس سرد و خودروهایی که بتوانند مواد غذایی را برای بهداشت و درمان سرد نگه دارد اعزام خواهند شد. سرمهای مورد نیاز هم توسط دانشگاهها تهیه میشود. شرکتهای دارویی هم با کامیونهای دارویی در نقاط صفر مرزی مستقر هستند و با نگهداری صحیح در دمای مناسب هر زمان نیاز باشد از این ظرفیت استفاده خواهد شد.
میعادفر تاکید کرد: در مناطق مرزی، ۶۷۱ آمبولانس، ۱۶ اتوبوس آمبولانس، ۶ بالگرد و ۲۶ موتولانس مستقر هستند. علاوه بر این ۱۰ بیمارستان سیار به مراکز ثابت کمک میکنند و ۱۷۰ آمبولانس، ۱۵ موتولانس، ۲۸ دستگاه اتوبوس آمبولانس، ۸ فروند بالگرد و ۲ فروند هواپیما از استانهای دیگر برای این مراسم اعزام خواهد شد.
۵۰۰ تن مواد غذایی امحا شد
او با بیان این که دو مرز ورودی برای زائران خارجی از افغانستان و پاکستان هم داریم که از مرز چذابه به سمت عراق خارج میشوند، به بحثهای نظارتی بر سلامت این افراد اشاره کرد و گفت: مراقبتهای لازم انجام میشود که بیماریهای جدید وارد کشور نشوند. در پاکستان پشه آئدس اپیدمیک است و به شکل کاملا جدی این نظارتها انجام خواهد شد.
رئیس سازمان اورژانس به نظارت بر موکبهای طبخ غذا و عرضه خوراکیها هم اشاره کرد و گفت: سال گذشته ۵۰۰ تن مواد غذایی امحا شد و ما هیچ گذشتی درباره سلامت مردم نداریم. در این باره هماهنگی با ستاد اربعین انجام و از موکبداران درخواست شده که مراقبت کنند مواد تاریخ گذشته نداشته باشند و حفظ زنجیره سرد مواد غذایی هم بسیار مهم است.
ممنوعیت سفر برای این افراد
میعادفر درباره ممنوعیتهای سفر برای برخی افراد توضیح داد: افراد سالمند زمان دیگری را برای این سفر در نظر بگیرند. مادران باردار هم بهتر است در این ایام راهی مراسم اربعین نشوند. برخی خانوادهها هم کودکان یک تا دو سال را به این مراسم میبرند اما توصیه ما این است که کودکان زیر شش سال را همراه نبرند، چون بدن آنها به سرعت دچار کمآبی میشود و کاهش هوشیاری در آنها رخ میدهد. افراد مبتلا به بیماریهای زمینهای هم بهتر است در زمان دیگری را برای این سفر زیارتی در نظر بگیرند. مصرفکنندگان داروهای خاص و تخصصی هم بهتر است در این ایام راهی مراسم اربعین نشوند و اگر میروند حتما داروهای خود را همراه داشته باشند.
او درباره برخی داروها مثل انسولین که باید زنجیره سرد آنها حفظ شود هم بیان کرد: اگر این داروها به شکل مناسبی نگهداری نشوند، در گرمای بالای هوا اثربخشی خود را از دست خواهند داد. درباره همه افراد هم باید این برنامهریزی انجام شود که تا غروب آفتاب به مرزهای کشور برسند و با عبور از مرز تا صبح فردا به نجف مشرف شوند. یک روز در نجف بمانند و مسیر را در شب ادامه دهند. یعنی بهترین توصیه حرکت در مسیر در طول شب و استراحت در طول روز است تا دچار گرمازدگی و مشکلات ناشی از آن نشوند.
به گفته رئیس سازمان اورژانس در کنار تمام خدمات به زائران اربعین، مراسم جاماندگان اربعین هم در داخل کشور برگزار میشود و باید خدماترسانی لازم در این حوزه هم انجام شود.
میعادفر در پاسخ به سوال همشهری آنلاین، درباره آمار بیماریها در اربعین سال گذشته بیان کرد: ما حدود ۱۰ هزار نفر را سرم درمانی کردیم و ۶ هزار نفر هم به مراکز درمانی منتقل شدند. عمده مشکل زائران کوفتگی بدن، خستگی و عرقسوز شدن بود. در این باره داروهای OTC را آماده داشتیم که مشکلات این زوار در کمترین زمان برطرف شود. مهمترین توصیه این است که زائران پیش از بروز گرمازدگی اقدام به دریافت خدمات خنگ شوندگی کنند.
این مسئول درباره بیماریهای گوارشی هم بیان کرد: نمیتوانیم بگوییم که بیماریهای گوارشی را نداریم. عدم رعایت بهداشت فردی باعث ایجاد آلودگی و مسمومیت میشود و پرخوری هم میتواند منجر به بروز بیماری شود. مشکلی در ارائه خدمات به این افراد وجود ندارد اما بهتر است توصیههای بهداشتی را جدی بگیرند تا سفرشان را در سلامت سپری کنند.
source